A rovat kizárólagos támogatója

A a rezsicsökkentés jegyében ritkítanák a kéményseprő-szolgáltatást. A kémények ellenőrzésének gyakoriságát gázfűtés esetén kettő, szilárdtüzelésű berendezések esetén négy évre emelnék.

Életveszélyes ötletnek tartja a Kéményseprők Országos Szakszervezete, hogy a kéményeket ritkábban, bizonyos esetekben pedig soha nem kellene ellenőrizni. Legalábbis úgy tudják, erre vonatkozóan jogszabály-módosítás készül. A kémények ellenőrzésének gyakoriságát gázfűtés esetén kettő, szilárdtüzelésű berendezések esetén négy évre emelné egy jogszabály-módosítással a kormány – értesült a Kéményseprők Országos Szakszervezete. A zárt égésterű készülékekhez kapcsolódó kéményeket pedig soha többé nem vizsgálnák, amennyiben a berendezés tanúsítványát az égéselvezető rendszerrel együtt állították ki- írta a nol.hu.

A szakszervezet szerint ez alapjaiban elhibázott döntés lenne, hiszen ma is van 100-150 ezer életveszélyes kémény, és ha azok folyamatos – évente legalább egyszeri – ellenőrzését nem biztosítják, tíz- vagy százezrek életét teszik kockára. Az érdekképviselet ezért március első napjaiban tájékoztatást kért a belügyi tárcától, hogy valóban terveznek-e efféle intézkedést.

A válasz már másnap megérkezett, amely szerint valóban előkészítés alatt állnak bizonyos jogszabályok. A minisztérium ezzel kapcsolatban viszont csak annyit jegyzett meg, hogy tervezetek véleményezésére a közigazgatási és társadalmi egyeztetés során lesz lehetőség, és akkor majd a szakmai szervezetek is kifejthetik a véleményüket.

Igencsak cinikusnak tartja a tárca gyors, viszont semmitmondó reakcióját a szakszervezet elnöke. Vámos Csaba sarkosan fogalmazott: ha az elképzelések ebben a formában valósulnának meg, a rezsicsökkentés után jöhet a népességcsökkentési program. Évente harminc-negyven ember válik ugyanis szén-monoxid-mérgezés áldozatává, és ha nincs folyamatos ellenőrzés, a tragikus esetek száma szerinte a sokszorosára nőhet.  Meglehetősen unortodox lépésnek tartja az érdekvédő a terveket, mert úgy teszik ingyenessé a kéményseprőipari közszolgáltatást, hogy cserében bizonyos esetekben nem szolgáltatnak semmit. Szerinte a lakosság nem kér ebből. Figyelmeztetett ugyanakkor arra, hogy a szén-monoxid nem válogat pártszimpátia alapján, tehát a kormány egy felelőtlen döntéssel a saját támogatóit is veszélybe sodorhatja.  Vámos jelezte: az ingyenesség azért sem nagy ajándék, mert évi kétezer forintról van szó. Úgy véli, ennyit mindenkinek megérne a saját biztonsága. A rezsicsökkentés jegyében így kár volt nekirontani a szakmának – véli –, mert a szolgáltatók nagy részének államosításával egyelőre csak a lakosság biztonságát teszik kockára.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás