A rovat kizárólagos támogatója

A glifozát gyomirtószer az étellel és a vízzel is a testünkbe juthat. Egy új tanulmány szerint, a németek többsége glifozáttal mérgezett. A Heinrich Böll Alapítvány új tanulmánya szerint, Németország lakosságának háromnegyede glifozáttal mérgezett. A tanulmány glifozát jelenlétét vizsgálta a vizeletben és eredményei szerint a célcsoport 75%-ának vizeletében a glifozát maradvány szintje ötször magasabb volt, mint az ivóvízben engedélyezett határérték.

A lakosság egynegyede esetében pedig a határérték negyvenkétszeresét mérték. Glifozát maradványt találtak a 2009 vizsgált személy 99,6%-ánál. A legjelentősebb értékeket gazdaságban élő 0-9 éves gyerekeknél és 10-19 éves kamaszoknál mérték. A húsevőknél magasabb értékeket mérték, mint a vegetariánusoknál, vagy vegánoknál. A vizsgálatok alátámasztották a Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal eredményeit, miszerint a lakosság nagy része vizeletében glifozát maradvány mutatható ki, mondta Monika Krüger nyugdíjas állatorvos, aki a kutatást felügyelte.

Ez a kutatás volt az eddigi legnagyobb kutatás a témában.

Krüger hangsúlyozta, hogy az eredmények szerint további tanulmányokat kell végezni, hogy teljesen feltárják a glifozát kapcsolatát egyes betegségekkel és más egészségi problémákkal. Harald Ebner, a német zöld párt géntechnológiai és biogazdaságpolitikai szakértője figyelmeztetett, „most közülünk majdnem mindenkit megmérgeztek gyomirtó szerrel, számomra világos, hogy szóba sem jöhet egy 2031-ig tartó újraengedélyezés." Pár nap múlva tudni fogjuk, hogy az engedélyt megadják vagy sem.

Az Európai Bizottság szeretné meghosszabbítani 2031-ig. Ugyanakkor még folynak a tudományos elemzések, beleértve az Európai Vegyianyag-ügynökség (European Chemicals Agency) tanulmányait, valamint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) növényvédő szerekkel foglalkozó közös bizottságának felmérését. Ebner felszólította Christian Schmidt mezőgazdasági és Barbara Hendricks környezetvédelmi minisztert, hogy ne szavazzák meg az Európai Bizottság javaslatát.

A Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal elnökét, Maria Krautzbergert, nem lepték meg a tanulmány eredményei, hangsúlyozta, hogy a hivatal további tanulmányok elvégzését kéri, hogy ezt a valószínűleg rákkeltő anyagot az EU jelenlegi jogszabályai alapján ne engedélyezzék gyomirtóként. Ugyanakkor viszont a német Szövetségi Kockázatértékelési Intézet (BfR) nem lát semmilyen egészségkárosító kockázatot a mostani felmérés eredményeiben. A hatóság elismeri, hogy kis mennyiségű vegyszer jelenlétére számítani lehet, de kitartottak véleményük mellett, hogy a hatóanyag a vizelettel hamar kiürül a szervezetből és ily módon nem jelent kockázatot. Közben a glifozát újraengedélyezésével kapcsolatos szavazást elhalasztották. Várhatóan május 18-án tűzik újra napirendre a témát – tette közzé twitteren Lorenzo Consoli, az Európai Bizottság munkatársa.
 

Elhalasztották a glifozát engedélyezéséről az uniós szavazást

Elhalasztották a glifozát engedélyezéséről az uniós szavazást

Elhalasztották a szavazást az uniós tagállamok az Európai Bizottság azon javaslatáról, mely alapján 2031-ig újraengedélyeznék a glifozát nevű gyomirtót. A Greenpeace azt kéri a magyarországi döntéshozóktól, hogy utasítsák el a glifozát tartalmú gyomirtók használatának engedélyezését a következő uniós szavazáson.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás