Hirdetés

Alulírottak többször is szót emeltünk a városligeti múzeumi negyed építése, a Vár kulturális funkcióinak felszámolása, valamint az oda szánt kormányzati negyed terve ellen. A többszáz-milliárd forintot felemésztő giga-beruházások ésszerűtlen és szakmai szempontból indokolatlan módon rajzolják át Budapest kulturális térképét. Észrevételeink a döntéshozóknál süket fülekre találtak. Ezért kérjük azokat, akik a főváros jövőjét a szívükön viselik, hogy csatlakozzanak alábbi felhívásunkhoz:

1. A Városliget maradjon park, ne legyen „építési telek”! Az egyik legértékesebb fővárosi közparkot ne éktelenítsék el felesleges és oda nem illő épületek!

2. A kultúráért felelős kormányzat elsősorban a meglévő közgyűjtemények számára biztosítson jelentőségükhöz méltó feltételeket! Budapesten számos kihasználatlan műemlék-épület keresi rendeltetését, az új múzeumok elhelyezésénél elsősorban ezeket vegyék számításba!

3. A Budai Vár szolgálja továbbra is a kultúrát: ne száműzzék onnan a Magyar Nemzeti Galériát és az akadémiai intézeteket! A régóta tátongó foghíjak helyére inkább új kulturális intézmények kerüljenek!

4. A királyok által nem lakott Hauszmann-palota túlméretezett épületének műemléki értéke csekély, száz évvel ezelőtti arculatának helyreállítása nem indokolja a hatalmas ráfordítást.

5. Ne költöztessenek a budai várba kormányzati intézményeket! Demokráciában a miniszterelnökség és a minisztériumok a legjobb helyen az ország háza, a Parlament körül vannak: maradjanak is ott!

Tiltakozunk a közérdek szempontjából igazolhatatlan pazarlás, a demokratikus jogrendet sértő eljárás ellen!

CSATLAKOZZ TE IS!   ITT MEGTEHETED:   Petíció a Ligetért, a Várért, Budapestért

Harc a Városliget fáiért

Harc a Városliget fáiért

2016. március 17. reggel megkezdték a fák kivágását a Városligetben. A tervezett Magyar Zene Házának építéséhez, a Kertem nevű, az építkezés miatt bezárni kényszerült hely helyén. A Facebookon szerveződött riadólánc küldte körbe a hírt, így délelőtt néhány tiltakozó is a helyszínre ment, kisebb dulakodás is volt. Az első csatát megnyertük, elmentek a gépek a Városligetből!
Reggel munkagépek jelentek meg a Városligetben a Kertem nevű szórakozóhely körül, hogy előkészítsék a munkaterületet a Városliget átalakításához, azaz kivágják a fákat. Egyre több tiltakozó van a helyszínen. Civilek,  a Legyen a liget a kertem, a Civilzugló egyesület, a PM, az LMP képviselői és aktivistái bemásztak az építési területre, és blokkolták a munkát, jelenleg a rendőrség igazoltatja őket, és várják a terület tulajdonosát, hogy intézkedni tudjanak ellenük.

 

 

Bécs az Erdők Városa – Budapest a fakivágásoké

Bécs az Erdők Városa - Budapest a fakivágásoké

European Forest City címmel tüntették ki az osztrák fővárost, amelyet egy éven át viselhet. A díjat évente ítélik oda egy-egy európai városnak, amely sokat tesz az erdők védelméért. A FIDESZ antizöld stratégiája: Budapesten a napokban irtották ki a József nádor tér fáit, és elkezdték zöldteleníteni a Városligetet.
A kormányhivatal próbált olyan helyzetet teremteni, hogy a fellebbezésig az összes fa ki legyen vágva.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás