Hirdetés

Hiába van Balaton-törvényünk, az egyre kevésbé védi meg a magyar tengert. A kormánypárti képviselők által tegnap megszavazott módosítások a területrendezési törvényeket úgy változtatják meg, hogy többek között a Balaton védelmét sem tudják hatékonyan garantálni.

A Lehet Más a Politika (LMP) két politikusa, Sallai R. Benedek országgyűlési képviselő és Keresztes László Lóránt, a párt vízgazdálkodási szakszóvivője közleményben fejezte ki aggodalmát a mai parlamenti döntéssel kapcsolatban. „A mai, kormánypárti képviselők által megszavazott törvényjavaslat a Balaton hatékony védelmét is megakadályozza. Például megszünteti azt a helyzetet, hogy csak az eredeti partvonal helyreállítása érdekében lehessen beruházásokat megvalósítani. A kormány ahelyett, hogy nemzeti kincsünk védelmében érvényt szerezne az ide vonatkozó jogszabályoknak, inkább felpuhítja azokat. 

A módosítással fontos szakaszokat töröltek a Balaton-törvényből, kiiktatták a tó számára eddig több esetben is hatékony védelmet jelentő vízpart-rehabilitációs tanulmánytervek elkészítésének kötelezettségét, annak szigorú előírásaival együtt. Hatályon kívül helyeztek számtalan alapvető előírást és követelményt, amelyek szabályozása és szigorú betartatása alapvető fontosságú lenne a tó védelme érdekében. Ilyenek voltak a feltöltések felszámolásának kötelezettségére vonatkozó szabályok és az ezzel kapcsolatos felelősségre vonás kérdésköre. Ezzel legalizálták az eddigi feltöltéseket és megnyitották az utat olyan beruházásoknak, amelyek az eddigi szabályoknak – nyilván nem véletlenül – nem felelnének meg.

Ma a Balatonra leselkedő legnagyobb veszély nem a tömegturizmus és a szennyvízkezelés hiányossága, hanem a Fidesz, amely a szabályozások szétverésével veszélyezteti a tó fenntartható jövőjét. Az LMP elutasítja a Balaton tönkretételét” – közölte a párt két szakpolitikusa. 

A hirhatar.hu névtelenséget kérő szakértőjétől megtudta, hogy egy környezetvédelmi, természetvédelmi és vízgazdálkodási szempontból garanciális elem került most ki a törvényből. A partvonal szabályozása a némileg ellenőrizhetetlen miniszteri hatáskörben maradt, viszont nem támaszkodik többé a vízpart rehabilitációs tanulmánytervekre. Ilyen terve egyébként minden part menti településnek van, amelyet időközönként szükséges felülvizsgáltatniuk. Ténylegesen ezek alapján kellett volna programszerűen elbontatni a jogszerűtlen feltöltéseket azonban az elbontást sokszor maguk a vízügyi szervek sem hajtatták végre. A tervek egyedileg léteznek, valószínűleg településenként külön-külön kell majd módosítani azokat, ha valaki adott helyen beruházni szándékozik. További kedvezmény az építtetőnek, hogy nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás esetén a meglévő tervet sem kell majd módosítani.

A Balaton az új fideszes préda

A Balaton az új fideszes préda

A Fidesz-KDNP-s kormány igazi mindenevő csúcsragadozóvá vált, a túlélésre egyedül saját zsíros falatokkal táplált élősködőinek van esélye. Most Balatonfenyves a cél. A nagy környezetkárosító mutyi részletei.

Kapcsolódó anyagok:

A Balaton az új fideszes préda

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás