Hirdetés

Baranyi Krisztina hófehér gumikesztyűjével magasra emelte a frissen merített flakont, melyben kavargott a tisztított szennyvíz. Nem volt se szívderítő, se szemet gyönyörködtető látvány. A felkavaró élményt tegnap kora délutánt öntötte szavakba az Illatos úti vegyiműveknél is a hangját hallató ferencvárosi politikus a Vásárosnamény melletti, a valóságban Kisvarsányhoz közeli szennyvíztelep tőszomszédságában.

– Nemrég vettem mintát a telepről származó, tisztított szennyvízből. Ennek meg kellene közelíteni az ivóvíz minőségét, ehhez képest zavaros, gyomorforgató. Napi 2000-2500 köbméter kommunális szennyvizet hoznak ide a szippantós kocsik, majd az adófizetők pénzéből a legminimálisabb kezelés után egyenesen a Tiszába kerül a – ne szépítsük! – fekália – jelentette ki az Együtt szószólója a szaon.hu-nak
 

Valami bűzlik Namény mellett

 

Tegnap az alábbiakat írta FB oldalán Baranyi Krisztina:

2016-ban Magyarországon a fekáliát (elégtelen kezelés és tisztítás után) a Tiszába engedik! Naponta kb. 2000 köbméter – lényegében tisztítatlan – szennyvíz ömlik a Tiszába Vásárosnaménynál. A Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. (TRV) vásárosnaményi szennyvíztelepe 2000-2600 köbméter közötti mennyiségben fogad szennyvizet naponta, majd szemmel láthatóan kezeletlen állapotban ereszti a Tiszába ugyanezt.

Ma a helyszínen mintát vettem a bűzös, gyomorforgató, általuk tisztítottnak mondott vízből amely elhagyja a telepet, és egy kb. 500 méter hosszúságú csatornán keresztül a Tiszába ömlik. 34 település szennyvize kerül ide, melyek közül 28 településen nincs csatornahálózat, szippantós autók hordják ide a szennyet. A telep teljes kapacitása még kifogástalan műszaki állapotban is csupán 1500 köbméter víz megtisztítására elég, de ennek a kapacitásnak a felét biztosító berendezés már több mint egy éve nem működik, a maradék elavult, elhasznált állapotú.

Súlyos környezetszennyezés folyik évek óta, amelyet mindenki tétlenül néz, az egymásra mutogatáson kívül nem történik semmi!

A TRV az elődjére és az önkormányzatokra mutogat, a helyi önkormányzat mossa kezeit, hisz államosították a vízközműveket, a hatóság (a tejesen érthetetlen módon a Katasztrófavédelemhez tartozó vízügyi hatóság) pedig csak határozatokat gyárt, felszólít, büntet. 4 év alatt 10 millió büntetést szabtak ki a súlyos működési hiányosságok és határérték túllépések miatt. A cég saját mérési eredményeiből is kiderül, hogy a TRV szabolcsi telepeinek többségénél ugyanez, vagy még rosszabb a helyzet:  2014-ben a 26 telepből 16 kapott szennyvízbírságot.

Szennyvíztisztítás után?  Ez folyik a Tiszába.

Ki, vagy mi a felelős azért, hogy a környezet, az élővíz károsítása évek óta folyik?

Ez a szennyezés az első kézzelfogható jele annak, hogy a rezsicsökkentés hazugsága súlyos károkat okoz.
A kormány azzal indokolta a vízközművek államosítását, hogy így lehet csökkenteni a lakossági vízközmű szolgáltatás árát. Csakhogy a központosítás nyomán óriási veszteségeket halmoztak fel a szolgáltatók. 10 milliárd Ft. közpénzt kellett belepumpálni az 5 nagy állami vízközmű szolgáltatóba, és még így sem jut karbantartásra, felújításra, kapacitásbővítésre. Vásárosnaményban 2012 decembere – az államosítás – óta folyamatos forráshiány miatt alapvető karbantartási munkálatok maradtak el, felújítás, beruházás minimális volt, emiatt az egyik (a modernebb) tisztítórendszert már egy éve leállították, azóta sem működik. Így történhet meg ma Magyarországon, hogy még azért is fizetnünk kell, hogy a fekáliát (elégtelen kezelés és tisztítás után) a Tiszába engedik.

Kövessétek az oldalam, nemsokára videót töltök fel a mintavételről. Kár, hogy a szagos videót még nem találták fel – írta tegnap FB oldalán Baranyi Krisztina.

Kapcsolódó cikkek:

Rezsicsökkentés kimaxolva: hónapok óta ömlik a szennyvíz a Tiszába Vásárosnaménynél

Valami bűzlik Namény mellett

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás