Hirdetés

Hamburgi kutatók vizsgálata szerint az eddig véltnél sokkal nagyobb a tengerekben úszó műanyag mikrorészecskék méreganyag-koncentrációja.

A mikroszkopikus méretű műanyagrészecskék méregtartalma háromszor-négyszer nagyobb, mint a környezetükben lévő üledéké. A Hamburgi Alkalmazott Tudományok Főiskolájának (HAW) kutatói elmondták, hogy csupán kétszeres méregtartalomra számítottak. A mikrorészecskék mágnesessége már régóta ismert jelenség. A műanyagok, például a polietilén vagy a szilikon a vízben egyre kisebb részekre esnek szét. Eközben nagyon veszélyes környezeti mérgek, mint a poliklórozott bifenilek (PCB) vagy a policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) rakódnak le a felületükön.

A megfertőződött műanyagrészecskék lesüllyednek az üledékbe, ami azért veszélyes, mert a halak és a csigák megeszik őket, így bekerülnek a táplálékláncba.

A műanyagok különböző forrásokból, egyebek mellett kozmetikai termékekből származnak. A vizek tisztításakor ezeket nem lehet kiszűrni. A mikrorészecskék kialakulhatnak úgy is, hogy a nagyobb műanyagdarabok környezeti hatásra elaprózódnak. Frank Schweikert, az Aldebaran kutatóhajó vezető szakértője elmondta, hogy a tengerekben úszó műanyag egy része a felszínen vagy a vízben található, de hetven százaléka lemerül az üledékrétegbe. A kutatócsoport a vizsgálathoz 2015-ben gyűjtött mintákat a kutatóhajóval Észak-Németország part menti vizeiben és folyóiban. Gesine Witt környezetvédelmi vegyész vezetésével a tudósok saját fejlesztésű szemétgyűjtőket helyeztek ki a mérési pontoknál, majd három hónappal később begyűjtötték őket – írja az MTI.

A probléma nem csak a tengereket érinti – mint nemrég írtik, szennyezők a tiszai ártérben felhalmozódott PET-palackok. Az emberi egészségre is ártalmas vegyületet talált egy független laboratórium a Tiszában. A PET Kupa elnevezésű környezetvédő akció során a palackokkal zsúfolt területről vett mintákban a szakemberek kimutatták azt a lágyítószert, amelyet jellemzően műanyagpalackok gyártásához használnak.

Aggasztó mikroműanyag szennyezés a tengeri üledékben

Aggasztó mikroműanyag szennyezés a tengeri üledékben

Japán kutatók szerint magasabb a mikroműanyag-koncentráció a tengervizek üledékeiben, mint a víz felszínén, felhalmozódásuk a tengeri üledékben jelentősen nőtt a 21. században világszerte.

A tengeri üledék azon helyek egyike, ahol a mikroműanyagok – öt milliméternél kisebb átmérőjű műanyag részecskék – felhalmozódnak. Azonnali beavatkozásra van szükség a helyzet kezelése érdekében, csökkenteni kell a műanyagok használatát – hangsúlyozta Takada Hidesige, a Tokiói Mezőgazdasági és Technológiai Egyetem professzora, aki csoportjával a Japánt, Délkelet-Ázsiát és Dél-Afrikát övező tengervizek és a tokiói édesvizek üledékét vizsgálta.

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás