A rovat kizárólagos támogatója

Az Ökológiai Túllövés Napja az a nap, amikor kimerítjük a természet éves készletét. Ebben az évben ez augusztus 8-ra esik, még korábbra mint az előző években. Annak hogy többet veszünk el a természettől, mint amennyit biztosítani tud számunkra, negatív hatásai vannak.

Az emberiség túllépte a bolygó természeti erőforrásainak ez évi keretét

Az Ökológiai Túllövés Napja az a nap, amikor kimerítjük a természet éves készletét. Ebben az évben ez augusztus 8-a hétfőre esik, még korábbra mint az előző években. Ennek az az oka, hogy több szén-dioxidot bocsátunk ki a légkörbe, mint amit az óceánok és az erdők el tudnak nyelni, és gyorsabb ütemben halászunk és vágunk ki erdőket, mint amilyen ütemben azok újra tudnának termelődni. Annak hogy többet veszünk el a természettől, mint amennyit biztosítani tud számunkra, negatív hatásai vannak. Például gyakoribbak a hőségriadók Magyarországon, az egész világon kevesebb a rendelkezésre álló tiszta víz és ehető hal. Ezért a CEEweb a Biológiai Sokféleségért Egyesület csatlakozott a fenntarthatóságért munkálkodó Global Footprint Network pledge for the planet kampányához.

Egyéneket és szervezeteket invitálunk, hogy tegyenek egyszerű fogadalmat, rendezzenek például egy vegetáriánus vacsorát, csökkentsék a papír hulladékot vagy dolgozzanak otthonról. Ily módon hangot adva elkötelezettségünket a globális karbon lábnyom csökkentéséért. Hiszünk abban, hogy mindannyian képesek vagyunk kis változásokra a mindennapi életünkben, ami globális szinten pozitív eredményeket hoz.
Ökológiai túllövés napja 2016 08 08 (632 KB pdf.)

Készítettünk egy kisfilmet is a téma kapcsán

CEEweb a Biológiai Sokfélségért civil szervezetek hálózata a Közép-Kelet Európai régióban. 20 éve működik 20 országgal együtt, aktívan dolgozik az energia használatának csökkentéséért, és az ezzel kapcsolatos törvényi változásokért európai szinten.

Kapcsolódó anyagok:

Ismét hamarabb jött el a túlfogyasztás napja

Holnaptól indul bolygónk idei globális kizsákmányolása – tegyünk ellene!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás