A rovat kizárólagos támogatója

A 2008-as Pekingi nyári olimpiai játékok a légszennyezettsége miatt vált hírhedté és a helyzet annyira rossz volt, hogy egyes sportolók már a reptéren maszkot viseltek leszálláskor. 8 év után Rióban sem jobb a helyzet, de ez a légszennyezés sem írható teljes mértékben a nyári olimpia számlájára.

Akárcsak Pekingben, a túlzsúfolt Rióban most is ezrek halálát okozza évente a légszennyezés. Az agglomerációval együtt a 12 millió lakosú területen naponta több millió autó közlekedik. Ezen a környéken az átlaghoz képest kiugró a tüdőrák, a szívinfarktus, az agyvérzés, az asztma és más a légszennyezettség által kiváltott betegségek aránya az ország más területéhez képest.

A Riói nyári olimpia előre elhíresült a kezeletlen szennyvizek és a vizekbe kerülő egyéb hulladékok – mint például a dögállatok – okozta megbetegedések miatt, holott a légszennyezés sokkal nagyobb és közvetlen megbetegedéseket okoznak, hisz a szennyezett vízzel nem feltétlenül kerül mindenki kapcsolatba, de a Riói légszennyezés mindenkit érint. A Rió állami környezetvédelmi ügynökség, INEA szerint a WHO által megengedett PM norma szerint Rió háromszor szennyezettebb a 2006-ban megengedett határértéktől. Ez azt jelenti, hogy Rió a legmocskosabb nyári olimpiai helyszín eddig 1980 óta, kivéve a Pekingi nyári játékokat.

Rió nem a közbiztonságáról híres és ezért is riasztó adat, hogy gyilkosságokban évente 3117 ember veszíti életét, addig a városi szennyezés legalább 5400 ember halálát okozza évente. A levegő minősége függ az időjárástól, az esős évszakokban jelentősen javul a helyzet, de ebben a száraz évszakban tetőzik a légszennyezés Rióban.

A Reuters az olimpia megnyitója előtt készítetett egy vizsgálatot az Olimpiai Falunál és Parknál, amikor még nem lepték el a sportolók és a szurkolók az olimpiai helyszíneket, csak egy átlagos hétköznap volt. Ugyanazt a riasztó adatokat kapták, mint évközben az INEA. Így utópista gondolat lenne azt hinni, hogy ezekben a napokban jobb lenne a helyzet, mint bármely Riói hétköznap- írta a GreenProfi.

Extra karbonlábnyomú a riói olimpia

Extra karbonlábnyomú a riói olimpia

Ma kezdődött a világ legnagyobb környezetszennyező sporteseménye. 3,6 millió tonnára becsülik az idei nyári játékok karbonlábnyomát, mellyel a riói minden eddigi olimpiáét felülmúlja. Magyarország bő három hét alatt éri el ezt a mennyiséget.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás