A rovat kizárólagos támogatója

A beruházást a kezdetektől fogva ellenzik a szakértők – nemcsak az elavult és veszélyes technológia miatt, hanem azért is, mert gazdaságtalan. Brüsszel is ellenzi az oroszokkal kötött üzletet, de sajtóhírek szerint német hátszelet és zöld jelzést kaphat a magyar kormány, ha visszavesz a menekültellenességből.

Régóta ellenzi a paksi bővítést a Greenpeace is. Nem csak a megújuló energiahordozók háttérbe szorulása miatt kifogásolja a projektet.

„Pontosan ilyen reaktorok még sehol a világon nem működnek. Amit nagyon aggályosnak tartunk, és ami felett az erőmű környezeti engedélyét megalapozó hatásvizsgálat is elsiklik, hogy a veszélyes hulladékok kezelése nem megoldott” – mondta Bozsó Brigitta, a Greenpeace klíma- és energiakampány-felelőse.

A GKI Energiakutató szerint a befektetés nem lesz gazdaságos, mert a megtérüléséhez akár 120 évre is szükség lehet, viszont a reaktorok élettartama csak 60 év.  „A legutóbbi évtizedben – igaz, a válság hatására is – Európában csökkentek a villamosenergia-árak. Azt feltételezni, hogy a Paks működése időszakában a mostani árak megduplázódnak, enyhén szólva túlzás” – nyilatkozta Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója.

A beruházás még el sem kezdődött, de már most több mint ötmilliárd forintot költöttek kommunikációra. Az Energiaklub szerint a tizenkétmilliárd eurós költségvetés tíz százaléka korrupcióra megy el.  „Így akkor négyszázmilliárd forintnyi korrupciós összeggel tudunk számolni. Ez a gyakorlatban úgy nyilvánul meg, hogy az alvállalkozónak az alvállalkozói, pótmunkák, megrendelések, olyan tanulmányok elkészítése, amelyek már esetleg egyszer elkészültek, de újra felhasználjuk” – jelentette ki Koritári Zsuzsanna, az Energiaklub szakértője.

A jövő autói címmel rendeztek Budapesten konferenciát májusban. Orbán Viktor miniszterelnök és az Európai Bizottság technológiai fejlesztésekért felelős német biztosa volt a vendég. Állítólag a május 19-i találkozón nemcsak a vezető nélküli autókról beszéltek, hanem sokkal inkább a paksi bővítésről. A német biztos a hírek szerint egy olyan nagyvállalkozóval üzletel, aki Vlagyimir Putyin orosz elnökkel ápol szoros kapcsolatot.

„A sajtóban valóban megjelent olyan hír, hogy van  ilyen megállapodás a magyar és a német kormányfő között: ha a magyar kormány visszavesz a menekültellenes kampányból és retorikából, akkor a német kormányfő, Angela Merkel eléri, hogy a bizottság engedékeny legyen Paks ügyében” – mondta korábban Jávor Benedek EP-képviselő.  Sajtóhírek szerint a paksi beruházásból francia és német üzleti körök is kivennék a részüket. Mindenesetre egy kötelezettségszegési eljárás már indult Magyarország ellen, mivel a háborúban álló Ukrajnán keresztül szállították Oroszországba a paksi fűtőelemeket, és csak a szerencsének köszönhető, hogy nem kerültek fegyveresek kezébe – írta a hirtv.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás