A rovat kizárólagos támogatója

A Global Wind Energy Council vezetője kiszámolta, hogy hány szélerőműre lenne szükség a világ teljes jelenlegi energiafogyasztásának fedezésére. Újabb pofon az atomlobbinak.

A Business Week által közölt számítás 21 ezer terawattórára teszi a szükséges éves igényt, és ezt osztja el 0,005256 terawattórával, vagyis egy 2 MW névleges teljesítményű szélturbina átlagos éves teljesítményével (és 30 százalékos kihasználtságot is figyelembe véve, hiszen nem fúj a szél mindig és mindenhol).

Az eredmény: 3 millió 995 ezer 434 darab.

Ennyi turbina tudná megtermelni a szükséges áramot, ami a számítás szerint körülbelül akkora területen férne el, mint Spanyolország. Vagyis durván 5 és félszer nagyobb területet kellene („csak”) szélerőművel betelepíteni, mint Magyarország, és máris meg lenne oldva a probléma. A szükséges terület azonban jóval csökkenthető, ha a szélerőmű-lapátok hatékonyságát növelik írta a hvg.hu.
 

A világ legabszurdabb szeles szabályzása a magyar

A világ legabszurdabb szeles szabályzása a magyar

Tegnap és ma újabb rendeletmódosítások jelentek meg a Magyar Közlönyben a hazai szélerőművek telepíthetősége kapcsán. Hadat üzent a magyar kormány a szélerőműveknek. Szabad, csak nem lehet. Na ez az igazi hungarikum.

Nem semmi, ahogy a szélturbina felmegy a hegyre
Kínában tényleg nem ismernek lehetetlent, külön kamiont fejlesztettek azért, hogy a hegyi szélerőművekhez fel tudják vinni az 52 méteres, 80 tonnás óriás szélturbina lapátokat.

Nem gyerekjáték a sárkányerőmű
A világ egyik első – kereskedelmi léptékű – sárkányerőművét hozzák létre hamarosan Skóciában Stranraer városának közelében. Az ötletgazdák szerint akár meg is felezhető a tengeri szélenergia előállításának ára az új rendszerrel. Mint mondják, annyira olcsó, hogy megépítéséhez nincs szükség kormán…

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás