Hirdetés

Százmilliókat kapott természetvédelmi fejlesztésre az EU-támogatások fölött diszponáló fejlesztési tárca államtitkárához, Szabó Zsolthoz köthető egyesület. A pénzből Szabó rokonának birtokán újítottak fel egy tavat – nem a köznek.
A cikk frissítve az államtitkár helyreigazítási közleményével.

Interaktív tanösvénytáblák mutatják be a tavi világot: a környéken élő madarakat, békákat, emlősöket és növényeket –, de csak azoknak, akik, lényegében illegálisan, bejutnak a hatvani Cukorgyári-tó partjára. A terület szélén ugyanis „Figyelem, magánterület, tavaknál tartózkodni tilos! Fegyveres őrrel védett terület!”-tábla és szögesdrót állítja meg az arra tévedőket. (A HVG fotósát is megakadályozták abban, hogy a tavat megközelítse- írták..)

Az egykori ülepítőtavat 186,8 millió forint uniós forrásból megszépítő – és elvileg fenntartó – Öko-Plan Tájvédelmi és Környezetfejlesztési Egyesület elérhetetlen. A tavaly év végén gyorsan lezavart beruházáson dolgozók azt mondják, sosem találkoztak a megbízóval. A környéken leginkább a volt polgármestert, Szabó Zsoltot, a beruházást egyébként idén februárban leokézó fejlesztési tárca államtitkárát sejtik a történet hátterében.

— A tó egy olyan cég területén van, amelynek Szabó Zsolt rokona, Stolczenberger Róbert az ügyvezetője és közvetett tulaja. Az Öko-Plant is egy olyan helyszínre jegyezték be, ahol több Stolczenberger-cég is működik.

— Az egyesület előző vezetője az önkormányzatnak dolgozott, amikor Szabó még hatvani polgármester volt, most pedig a helyi települések közös pályázatíró cégének FB-elnöke. Abban a testületben ott ül Szabó minisztériumi kolléganője is.

— Az egyesület beszámolóját Siraky-Nagy Annamária írta alá, aki amúgy Szabó szomszédja, bébiszittere volt, egyben Szabó volt kabinetfőnökének jobbkeze, és a Szabó alapította Polgári Hatvanért alapítvány elnöke.

Az Öko-Plan valamit mégis nagyon jól csinálhatott, hiszen nemrég 500 milliót nyert projektvezetőként a Zagyva menti élőhelyek fejlesztésére, a Bükki Nemzeti Parkkal karöltve.
 Ha többre is kíváncsi, olvassa el a cikket a friss HVG-ben.


A fenti cikkel kapcsolatban az írásban szereplő Szabó Zsolt jogi képviselője Dr. Szőke Mihály ügyvéd az alábbi helyreigazítási közleményt küldte szerkesztőségünknek.
A teljes szöveg – terjedelmi okok miatt – letölthető formában
érhető el: Hatvani haverok tava cikk helyreigazítás (1,9 MB pdf.)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás