A rovat kizárólagos támogatója

Ma kezdődik a marokkói Marrakeshben az ENSZ 22. klímakonferenciája, amelyen a résztvevők a párizsi klímacsúcson tett vállalásaik részletszabályait dolgozzák ki. A pénzügyekről is tárgyalnak.

A november 7-től 18-ig tartó konferencia első hete egy úgynevezett előkészítő szakasz, amit azután a miniszteri szintű szakasz követ november 15-től 17-ig.  Ezeken a napokon indulnak majd meg a párizsi megállapodáshoz kapcsolódó klímafinanszírozási tárgyalások, amelyeken már nemcsak a végrehajtási szabályokról, hanem a megvalósításhoz szükséges pénzügyi források biztosításáról is lesznek egyeztetések – közölte Makai Martina, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) zöldgazdaság fejlesztésért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkára. 
 

Lesz elég ösztönzés?

A WWF Magyarország közölte, hogy a tárgyalásokon az éghajlatvédelmi megállapodás megvalósítását segítő szabályrendszereket dolgozzák ki. Manuel Pulgar-Vidal, a WWF nemzetközi éghajlatváltozási és energetikai igazgatója a közlemény szerint kiemelte, hogy a marrakeshi konferencia arról szól, miképpen lehet ösztönözni a kormányokat, vállalatokat, városokat és más szereplőket, hogy a jelenlegieknél is ambiciózusabb vállalásokat tegyenek és azokat képesek legyenek megvalósítani. Az érintetteknek úgy kell felállniuk a tárgyalóasztaloktól, hogy tisztában legyenek a szabályokkal és a rendelkezésre álló eszközökkel, amelyek segítségével meg lehet állítani az éghajlatváltozást – tette hozzá.

2018-ban lesz majd először látható, hogy Párizs valóban megváltoztatja-e a klímaváltozás menetét.

A következő két évben mindenképpen javítani kell az államok által kitűzött célokon, hogy az országok ledolgozzák a tényleges vállalások és az éghajlatváltozás megállításához szükséges kibocsátás-csökkentés közötti különbséget, mert csak így tartható a globális felmelegedés a biztonságos, 1,5 Celsius fokos határérték alatt.
 

Az ígéretek mellett tengernyi pénz kellene a párizsi vállalások betartásához

Az ígéretek mellett tengernyi pénz kellene a párizsi vállalások betartásához

A szegény országok gyors eredményeket várnak a Párizsi klímaegyezmény életbelépésétől, hogy a végzetes felmelegedés megfékezhető legyen. A Párizsi klímaegyezmény ratifikálása után a fejlődő országok figyelmeztettek, az eddig lekötött pénz még mindig kevés ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjanak a várható tengerszint növekedéshez.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás