A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: mno.hu

Bolygónk a valaha volt legveszélyesebb időket éli – figyelmeztetett meglehetősen vészjóslóan Stephen Hawking. És hogy miben látja a fenyegetést a világ leghíresebb fizikusa? Klímaváltozás, élelmiszerhiány, túlnépesedés, más fajok tizedelése, járványok, az óceánok elsavasodása… Ezek mind csak a jéghegy csúcsát jelentik.

Megvan hozzá a technológiánk, hogy elpusztítsuk a bolygót, amelyen élünk, de azt még nem fejlesztettük ki, amellyel elhagyhatjuk – mutatott rá a Cambridge professzora, ám ezzel még mindig csak a felszínt kapargatta. Miközben maga is elismeri, hogy ő maga is egyfajta burokban, elefántcsonttoronyban él, Stephen Hawking a ránk leselkedő legnagyobb veszélyt az emberek közötti egyenlőtlenségben látja. Hogy nagyon kevesen szakítanak óriási összegeket, miközben csak keveseknek adnak munkát – írta a The Guardianben megjelent véleménycikkében. És hogy mindezt a gazdagságot, fényűző életet az internetnek hála ma már mindenki, akár a legszegényebbek is láthatják. Hogy olyan kort élünk, mikor a szubszaharai Afrikában több embernek van mobiltelefonja, mint amennyien tiszta ivóvízhez jutnak, és ez az „Instagram Nirvana” hamis reményekkel kecsegteti őket. A fizikai törvényszerűségek emberénél ezeknek a folyamatoknak pedig egyenes következményei a politikai változások.

A brexit és Donald Trump győzelme szerinte azoknak az embereknek a hangja, akik úgy érzik, cserben hagyták őket vezetőik. És a világhírű tudós szerint a legaggasztóbb éppen az, hogy a társadalmi elit hogyan reagál ezekre a változásokra. Elutasítóan elfordul, mintha mi sem történt volna? Vagy tanul az elmúlt évek történéseiből, és elismeri elkövetett hibáit?

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás