Hirdetés

Miben különbözik egymástól a modern, iparszerű gazdálkodási modell a hagyományos, természetszerű megközelítéstől? Milyen szemlélet mellett lehetne helyes vízgazdálkodást megvalósítani?

A Magyar Szociológiai Társaság Holisztikus Ökológiai Szakosztálya és az MTA Könyvtár és Információs Központ Agora programja 2015 őszén elindította a természet és társadalom változásaival foglalkozó sorozatát. A fórum célja, hogy a világ változásaival foglalkozó, és az ezek iránt érdeklődő emberek megismerhessék és kicserélhessék gondolatikat. Az infocracy.hu csapata jóvoltából az előadásokból most két újabb videó segítségével ismerhetjük meg a vízgazdálkodás érdekes területeit.

 

Gondolatok a vízgazdálkodás helyes szemléletéhez

Miben különbözik egymástól a modern, iparszerű gazdálkodási modell a hagyományos, természetszerű megközelítéstől? Milyen értékrendbeli kettősség húzódik meg a háttérben? Milyen szemlélet mellett lehetne helyes vízgazdálkodást megvalósítani?

Balogh Péter gazdálkodó geográfus, tanár és kutató a rendszerszemlélet fontosságára hívja fel a figyelmet előadásában. Nem szabad szembeállítani az embert és a természetet mikor a védelemről van szó, hanem az együttműködésre kell koncentrálni. Nem szabad elválasztani a folyót környezetétől, mivel együtt alkotnak egy egységet, összefüggő tájat.


Fenntartható vízgazdálkodás a gyakorlatban

A fenntartható vízgazdálkodás megvalósításához a talajokat kiszárító és kimerítő iparosított mezőgazdaság helyett olyan művelésre kellene váltani, mely a természetes vízpufferek, a természetes élőhelyek kialakításán alapul. De miért van ekkora szerepe a növényzetnek az egyenletes évi vízeloszlás biztosításában?

Leidinger Dániel geográfus, gazdálkodó
évek óta azt vizsgálja, hogyan lehet a gyakorlatban is megvalósítani egy olyan alternatív vízgazdálkodási rendszert, mely az életet segíti, együttműködik a tájjal, mely a vízre nem ellenségként, hanem értékes, megőrzendő természeti elemként tekint.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás