A rovat kizárólagos támogatója

1993 óta március 22-e a Víz világnapja. Az ENSZ célja, hogy ezen a napon figyelmünket e természeti kincsre irányítsa. A víz kincs.

A Föld édesvízkészlete nem kifogyhatatlan, körforgásának és tisztaságának megőrzése érdekében azonban nagyobb figyelmet kell szentelnünk környezetünk védelmére is. A világ szinte minden állóvize, folyója szennyezett. Jelenünk és az utánunk érkező generációk sorsa múlhat azon, miképpen gazdálkodunk a Föld vízkészleteivel, hogyan óvjuk és hasznosítjuk az élet egyik alapvető elemét.

AZ ENSZ 1993-ban március 22-ét jelölte ki a Víz Világnapja dátumaként, melynek célja, hogy gondolkodásunk középpontjába kerüljön ez a természeti kincs. E jeles nap minden évben más és más nézőpontból hívja fel figyelmünket a víz alapvető szerepére. A jövő generációinak is meg kell tanulnia, miért nevezzük kincsnek a tiszta vizet, ezért az idén kiírásra kerülő pályázatok ezen témakör mentén fogalmazódtak meg. Ha nincs tiszta víz, akkor nincs víz. Ha nincs víz, nincs élet. Ilyen egyszerű ez. Éppen ezért 2017-ben a világnap szlogenje a „Szennyvizek? Tiszta vizet!” lett.

szennyvíztisztítószennyvíztisztító

Vízi mesevilágban a Víz világnapján

1993 óta március 22-e a Víz világnapja. Az ENSZ célja, hogy ezen a napon figyelmünket e természeti kincsre irányítsa. A víz kincs. E gondolat inspirálta a "Bolba Mesék – A víz" című mesekönyv születését is, amely e fontos világnap üzenetét közvetíti a gyermekek és szüleik felé a mese és a játszva tanulás eszközével. A víz, amellyel hazánk, mint bőségesen rendelkezésre álló erőforrás gazdálkodhat nem csak az ember számára fontos. Az állat-, és növényvilág számára élőhelyet jelent. A víz szerepe az iparban is jelentős.

Például azt tudta, hogy egy pamutpóló elkészítéséhez 2700 liter víz kell?

Hétköznapi tetteinkkel jelentősen befolyásoljuk a környezet állapotát. Fontos, hogy tudatos döntéseket hozzunk olyan egyszerű kérdésben is, mint hogy kiöntjük-e a használt olajat a csapba, vagy leadjuk egy gyűjtőhelyen? Mindez hogyan hat tágabb környezetünkre? Az elszórt műanyag zacskó darabkái hogyan kerülnek a madarak és halak gyomrába? Mit tehetünk környezetünk épségének megőrzése érdekében? A Bolba mesék a klasszikus mese eszközével szólítja meg a legkisebbeket. A nagyobbakhoz a tudományos ismeretterjesztésen, játékokon keresztül szól. A szülők „tudatmódosító zöldségekből” tájékozódhatnak a teendőkről egy víztudatos háztartás megteremtése érdekében. Találunk egy csokorra való belföldi vizes családi programot is, hogy az együtt töltött idő vidáman, lehetőleg a szabadban, értékesen teljen. Imrei Bogi illusztrátor keltette életre a gyönyörű mesevilágot.
Lapozz bene a mesébe: Bolba mesék a vízről (1 MB pdf.)

A víz a szervezet üzemanyaga

A víz járul hozzá a legnagyobb mértékben a szervezet megtisztulásához, méregtelenítéséhez. Az elegendő folyadékfogyasztás – tiszta víz formájában – segíti az emésztést és támogatja a fogyást is. Csökkenti továbbá a kimerültségérzést és lendületet ad. A vízfogyasztás simábbá, feszesebbé teszi a bőrt, a szervezet elsődleges védőrétegét és csökkenti az öregedés látható jeleit. Növeli továbbá a munkavégző, valamint a koncentrációs képességet és semmilyen káros mellékhatása nincs. A víz a fő oldóanyag az ételek, vitaminok és ásványi anyagok számára. Segíti a táplálék kisebb darabokra bontását és a végső felszívódást, ahogy a vitaminokét is.

A megfelelő vízfogyasztás számos betegség kialakulásának kockázatát csökkenti, köztük a szívrohamét és az agyvérzését is. A víz létfontosságú a szervezetnek, hogy fenntartsa hűtési- (izzadás) és melegítési „rendszereit”. Az emberi testben minimális az elraktározott víz mennyisége, amihez nyúlhatna dehidratáció esetén. Ezért szükséges, hogy egész nap pótoljuk a folyadékot. A vízhiány okozta dehidratáció sok betegség állapotát ronthatja, továbbá hozzájárul a mérgező anyagok lerakódásához a szervezetünkben. Azonban, ha elegendő vizet fogyasztunk, megelőzhetjük ezeket a folyamatokat. A vízhiányt sokan éhségérzetnek érzik, mellyel megnöveli a nassolások számát. Az elegendő vízivással azonban lehetővé tesszük, hogy képesek legyünk megkülönböztetni a szomjúságérzetet és az éhségérzetet. Magyarország abban a szerencsés helyzetben van, hogy a csapvíz minősége a legtöbb helyen a skandináv országok ivóvizének minőségével vetekszik. Emellett a legellenőrzöttebb élelmiszer, hiszen folyamatosan vizsgálják a minőségét.
 

Így tesz temetővé egy paradicsomi helyet eldobható kultúránk

Így tesz temetővé egy paradicsomi helyet eldobható kultúránk

A Midway Atoll a Csendes-óceán északi részén található. A kis csendes-óceáni sziget fehér homokos tengerpartja az emberi behatásoktól nagyon távol áll. A Midway Atoll mondhatni a civilizált világtól az egyik legtávolabb eső földterület. Megnyugtató érzés távoli partjainál állni, egészen addig, amíg a lábad elé nem nézel.
Tengerpartja mentén a motoros sisaktól kezdve, az esernyő nyelén át a strandpapucsig minden megtalálható. Ezek a tárgyak nem egy repülővel zuhantak le, nem is hajóból estek ki, emberek sem élnek a szigeten, akik ide hozhatták volna. A tenger hullámai sodorták ide őket, feltehetőleg Kína és az Egyesült Államok messzi távolából. Ehhez hozzájön még az a hatalmas műanyag szemetet felhalmozó folt, ami a Csendes-óceán közepén kering, amihez valószínűleg te is hozzájárultál. És ez csak egy kis része, annak a műanyaghulladéknak, ami létezik.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás