A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A városi madarak cigarettacsikkeket építenek a fészkükbe, hogy távol tartsák a kullancsokat és más parazitákat a fészküktől – igazolta egy mexikói kísérlet.

A Journal of Avian Biology című szaklapban ismertetett kutatás szerint a pintyfélék családjába tartozó házi pirók és a házi veréb nem véletlenül épít cigarettacsikkekből származó rostokat a fészek bélésébe, noha az mérgező nikotint tartalmaz. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy más madárfajok mérgező levélzettel bélelik a fészküket, hogy védekezzenek az élősködők ellen. Ebből indultak ki a Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem Montserrat Súarez-Rodríguez vezette kutatói, amikor megsejtették, hogy a cigarettarostoknak hasonló szerepük lehet a fészeképítésben. A másik lehetséges magyarázat a hőszigetelés lehetett volna a feltevésük szerint.

Mindkét hipotézist tesztelték, és kísérleteik azt mutatták, hogy mind a pirók, mind a veréb a paraziták ellen vetette be a cigarettacsikket.

A tudósok az egyetem udvarán megváltoztatták a madarak frissen kelt fiókákkal teli 32 fészkét, kivették a bélést, megvizsgálták, mennyi bennük a cigarettaszármazék, és megszámolták az élő kullancsokat. Ezután a fészkekbe új, mesterséges bélést tettek, ezeket háromféleképpen kezelték: tízbe élő kullancsokat rejtettek, másik tízbe döglött kullancsokat, a harmadik csoport tizenkét fészkébe pedig nem tettek kullancsot.
Kis idő elteltével kivették a fészkekből a mesterséges béléseket és megmérték, mennyi csikkrostot adtak a madarak a várakozási idő alatt a fészekbéléshez. Azt találták, hogy az élő kullancsok jelentősen befolyásolták, mennyit hordtak be a fészekbe, ám a legerősebben az határozta meg a csikkmennyiséget, hogy korábban mennyi volt belőle a fészekben. Abba a két fészekcsoportba, amelyben döglött kullancsok voltak, illetve amelybe egyáltalán nem tettek parazitákat, a madarak gyakorlatilag nem hordtak csikket, ahol viszont élő kullancsok lapultak, oda átlagosan 0,2 grammnyit helyeztek el.

Az eredmény arra utal, hogy a madarak emlékeztek, hogyan bélelték ki a fészküket és arra, hogy valóban cigarettacsikket használnak a kullancsok ellen. Azt nem vizsgálták, valóban távol tartja-e a parazitákat a cigarettacsikk.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás