A rovat kizárólagos támogatója

Megkezdődött a szemétszállítási rendszer összeomlása. Hadházy Ákos (LMP) országgyűlési képviselő lakóhelye, Szekszárd és környéke példájával igazolta korábbi állítását: a végső cél a hulladékkezelés kijátszása oligarchakezekbe.

„Az elmúlt pár hónapban a szelektív hulladék és a zöld hulladék mennyisége, kiegészülve a lom hulladékkal oly módon megnőtt, hogy az általunk meghatározott gyűjtési napokon nem minden esetben tudjuk a szolgáltatást teljesíteni. (…) A hulladékszállítás finanszírozása a koordináló szervezet, az NHKV Zrt. részéről lassabban történik, mint ahogyan az együttműködési szerződésben megállapodtunk. Emiatt gépjárműveink javítása is lassabban halad, amely a késedelmes teljesítés egyik oka” – magyarázkodott október végi levelében a megyeszékhely Szekszárd, illetve kisebb környékbeli települések érdekeltségében álló Alisca Terra Regionális Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője az egyik érintett település polgármesterének írt levelében.

A helyi lakosok türelme véges, Hadházy facebook-kommenteket mutatott és fotókat, amik Szekszárdon készültek: ürítetlen kukák, mocskos környezet. Az egyik helyi lakos azt írta például: hosszú idő után végre kiürítették a szelektív tárolókat, csakhogy összeöntötték a papírt és a műanyagot a szállító járműben. Maga Horváth István, a térség fideszes országgyűlési képviselője, korábbi szekszárdi polgármester is elismerte posztjában, hogy „vannak gondok és problémák”, de optimista a megoldást illetően. A poszt alatti kommentekből ugyanakkor kitűnik, hogy a választók kevésbé derűlátóak. „A folyamat elkezdődött. A korrupció következményeképp a szemét már most kezdi ellepni az utcákat” kommentálta a történteket Hadházy.
 

Kukamutyi: újabb megbízás a régi kedvencnek

Kukamutyi: újabb megbízás a régi kedvencnek

Újabb hatalmas összeget költ a nemzeti kukaholdingként emlegetett NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. a továbbra sem megfelelően működő országos számlázási rendszerére. A vállalat ezúttal 1,26 milliárd forint értékben adott megbízást bizonylatkészítő rendszere üzemeltetési és informatikai feladatainak ellátására.

A pályázat nyertese ezúttal is Euromacc Adatfeldolgozó és Szolgáltató Kft. lett. A társaságnak Hauser Gábor Miklós, illetve Brasnyó Péter a tulajdonosa a cégadatbázis szerint, akik Garancsi Istvánnal, a miniszterelnökhöz közel állóként emlegetett üzletemberrel közösen jegyeznek egy harmadik céget, a Mobil Adat Kft.-t. Az Euromacc egy időben a Mobil Adat Kft. tulajdonosa is volt.
 


Orbánék zsákutcás hulladékpolitikája

Az égetőművekben és erőművekben hasznosítaná a kommunális és a mezőgazdasági hulladék nagy részét a kormány. Ez jelentős környezetszennyezéssel járna. A korábbi kormányzati intézkedések már így is megroppantották a jól működő szelektív hulladékgyűjtő rendszereket is, és a lakossági szemléletformálásban is jelentős a visszalépés.
A kormány értelmezése szerint a hulladék újrahasznosítása nagyjából egyenlő az elégetésükkel. Legalábbis ez derült ki a Magyar Közlönyben közelmúltban megjelent kormányhatározatból. „A fenntartható hulladékgazdálkodás fejlesztésének érdekében szükséges intézkedésekről” címet viselő, kilenc pontból álló dokumentum szinte kizárólag a kommunális és a mezőgazdasági hulladékok elégetésének módozataival foglalkozik.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás