Hirdetés

A “fideszes janicsárképzőnek” becézett Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek kell a teljes Ludovika épülete, és a Tündérpalotának is más funkciót szánnak. Az Orczy-kert beépítése mellett elzavarják Európa egyik leghíresebb természettudományi múzeumát. Hamarosan konténerekbe kerülhet az alga-, moha-, zuzmó- és gombagyűjtemény. Nagy kérdés, mi lesz a gombagénbankkal és az elektronmikroszkóppal, amelyek a mozgatástól tönkremehetnek. Az eddigi milliárdos fejlesztések mennek a lecsóba.

A Magyar Természettudományi Múzeum helyzete az utóbbi évtizedben egyre nehezebbé vált, s különösen súlyos gondokkal néz szembe a Növénytár. Fenntartójának legfrissebb utasításai alapján területének egyharmadát az idén ki kell ürítenie. Mindez súlyosan veszélyezteti a közgyűjteményi, közművelődési és tudományos feladatok ellátását és a teljes működésképtelenség felé sodorja az intézetet. Közvetlen és helyrehozhatatlan károkat okoz a gyűjtött anyagban, amely közép-európai viszonylatban páratlan összesítése kétszáz év botanikai kutatásainak Kitaibel Páltól Jávorka Sándorig. Podani János javaslata szerint az intézkedéseket sürgősen fel kell függeszteni, és hosszú távú intézkedéscsomagot kell kidolgozni az MTM általános helyzetének megnyugtató rendezésére, amelyben az MTA szerepe kulcsfontosságú lenne.

Gyorsjelentés
Szakmai körökben gyorsan elterjedt az a friss információ, miszerint a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) Növénytára (Bp. VIII. Könyves Kálmán krt. 40. felszólítást kapott fenntartójától, az EMMI-től (Emberi Erőforrások Minisztériuma), hogy igen gyorsan készüljön fel területe jelentős részének átadására, mert az épületbe a Nemzeti Pedagógus Kar irodáit akarják beköltöztetni. A felszólítás ultimátumszerű, a költözés első szakaszának végrehajtására (300 m2 alapterületet érintve) az EMMI 2018. január 15-től számítva 70 munkanapot ad, de már január végén ellenőrizni akarják, hogyan is áll a csomagolás-költözködés. Később, de még ebben az évben át kellene adni az épület első emeletén fekvő összes többi helyiségét is, melynek területe mintegy 400 m2, így az átadandó rész mindösszesen 700 m2. Új épületről, másutt való elhelyezésről nincs szó; az épületen belüli „átmozgatással” javasolják megoldani a helyzetet. A költözködés költségeihez anyagi támogatást ígérnek. Amikor azonban a múzeum dolgozói felvetették aggályaikat, még olyan cinikus válasz is elhangzott, hogy akkor majd az „igazgató otthoni munkát is elrendelhet”. Mindezek egyértelműen azt jelzik, hogy a fenntartónak nem számít, vagy nem is tud arról, mit kockáztat meggondolatlan lépésével.  

a felújított Tündérpalotaa felújított Tündérpalota

Részletek:

Podani János az MTA rendes tagja, egyetemi tanár "Felterjesztés a Magyar Természettudományi Múzeum Növénytára ügyében az MTA Biológiai Osztálya felé" c. írása a  Magyar Tudomány 2018 áprilisi számában jelent meg.
Mi legyen az MTM Növénytárával? (2 MB pdf.)

 

Kapcsolódó anyagok:

Mi lesz veled Természettudományi Múzeum?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás