A rovat kizárólagos támogatója

Bár az elmúlt napokban jelentősen emelkedett a Balaton hőmérséklete, az InfoRádiónak nyilatkozó szakember szerint ez nem okoz gondot a víz élővilágában.

A tegnapi adatok szerint 26 Celsius-fokos a Balaton vizének hőmérséklete. A Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet igazgatója szerint ez egy tipikus nyári vízhőmérséklet. G. Tóth László az InfoRádiónak elmondta, hogy ez a Balaton élővilágára hatással van.
A gyors felmelegedés következtében a nádas nagyon hirtelen megnő, hínárfoltok alakulnak ki, és már több árvaszúnyog rajzás is bekövetkezett a Balatonban – mondta.

Ugyanakkor ezek a változások nem rontják a víz minőségét. "A klorofill tartalom 2-8 mikrogramm/liter között van, ami egy tizede sincs annak az értéknek, ami fölött már a víz minőségét rossznak tudhatjuk be" – mondta a szakember. Azt is hozzátette, hogy a kék algák – amelyek pont a rossz vízminőséget jelzik – nincsenek a Balatonban, viszont vannak zöld algák és kovamoszatok.

A szakember szerint annyi szembetűnő változás előfordulhat, hogy a hínár gyorsabban növekszik, mivel az átlagnál átlátszóbb, és mélyebb a víz.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás