A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A tusnádfürdői polgármesteri hivatal és az illetékes vadásztársulás tizenkét veszélyesnek ítélt tusnádfürdői medve kiemelési kérvényének készítette el a dokumentációját – írja az MTI a Hargita megyei önkormányzat közleménye alapján.

A sürgősségi esetek bizottságának az ülését a két ember megsebesülését okozó vasárnapi tusnádfürdői medvetámadást követően hívta össze Jean-Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa Borboly Csaba megyei tanácselnök kezdeményezésére. Az ülésen Borboly Csaba közölte: a környezetvédelmi szakemberek mintegy 40 medvét azonosítottak az elmúlt években Tusnádfürdőn, és ezek közül 15 nagyragadozó kimondottan a városban vagy annak szűk vonzáskörében él. A politikus reményét fejezte ki, hogy már kedden pozitív válasz érkezik a környezetvédelmi tárca részéről a veszélyesnek ítélt medvék kiemelési (kilövési vagy áthelyezési) kérésére. Sérelmezte, hogy bár a medveállomány az állam tulajdonát képezi, az illetékes állami hatóságok késlekednek azoknak a döntéseknek a meghozatalával, amelyek rendezhetnék a Tusnádfürdőn és az egész megyében kialakult veszélyhelyzetet.

A csendőrség folyamatos járőrszolgálatot biztosít.

A Hargita Megyei Csendőrség vezetője, Dan-Paul Iamandi közölte: amíg a helyzet stabilizálódik, a csendőrség folyamatos járőrszolgálatot biztosít Tusnádfürdőn. Csak vasárnap éjjel öt helyszínről hajtottak el medvét, de a jelenlegi jogi keretek között más beavatkozási lehetőségük nincs.
A román Környezetvédelmi és Erdőgazdálkodási Minisztérium képviseletében megjelent Szép Róbert, a Környezetvédelmi Őrség főfelügyelő-helyettese a közlemény szerint arról beszélt: szükség van az erdei gyümölcsök betakarításának, egyáltalán az erdő használatának szabályozására, hisz lényegében elveszik a vadak elől a táplálékot. Szerinte lépéseket kell tenni az erdei quadozás és terepmotorozás megszüntetésére is, hisz ezek a tevékenységek a vadak életterébe való beavatkozásnak minősülnek. Ennek lehet az egyik következménye a medvék lakóterületek közelében való megjelenése, és nem a városi legendaként elterjedt mértéktelen fakivágás, ugyanis Hargita megyében növekvő tendenciát mutat az erdős területek mennyisége – tette hozzá.

Az MTI összefoglalója szerint az elmúlt időszakban négy személyt sebesített meg a medve Tusnádfürdőn. A legutóbbi, vasárnap reggeli támadás két sebesültje kórházba került. Amint az Agerpres hírügynökség közölte: ugyancsak vasárnap medve tört be egy tusnádfürdői panzióba, egy élelmiszerboltba és egy gazdaságba is, az elmúlt héten pedig egy gyermekotthon ajtaját törte be a ragadozó élelem után kutatva. 

Kapcsolódó anyagok:

Tovább fosztogatja a román erdőket a Schweighofer

Az EU-hoz fordulnak a civilek, hogy megvédjék a kormánytól a természetvédelmi területeket

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás