A rovat kizárólagos támogatója

Évi kb. 5,5 billió olyan cigarettát gyártanak, amely cellulóz-acetátból készült, műanyag alapú szűrőt tartalmaz. Miután a csikket eldobták, a szűrőknek évtizedekbe telik, mire teljesen lebomlanak – miközben környezetszennyező anyagok szabadulnak fel.

A National Geographic cikke szerint az Ocean Conservancy nevű nonprofit szervezet 1986 óta minden évben átfogó tisztítást végez az Egyesült Államok partjain. A csoport szerint a cigarettacsikkek a leggyakoribb hulladéktípusok, melyek a helyi tengerpartokon előfordulnak. Sőt, a szűrőkből származó anyagok az állatokban is felhalmozódnak. Az adatok alapján a tengeri madarak 70 és a tengeri teknősök 30 százalékában mutathatóak ki a veszélyes vegyületek.

Nick Mallos, az Ocean Conservancy munkatársa és a Hulladékmentes Óceánok kampány igazgatója szerint egyelőre nem lehet tudni pontosan, hogy a csikkek milyen következményekkel is járnak. „A végső kérdés az, hogy ezek a mikroműanyagok és egyéb hulladékok milyen hatással vannak az emberi egészségre” – nyilatkozta a szakértő az NBC-nek.

cigarettacsikkek az oregoni tengerpartoncigarettacsikkek az oregoni tengerparton

"A cigarettagyártók a 20. század közepén kezdték el használni a csikkekben ma is fellelhető szűrőket, utóbb azonban kiderült, hogy az apró műanyagok nem jelentenek valódi védelmet a káros füsttel szemben. Éppen ezért használatuk inkább csak marketingfogás" – jegyezte meg Thomas Novotny, a San Diego-i Állami Egyetem közegészségüggyel foglalkozó professzora.

Több fronton gyilkol a dohányzás

Több fronton gyilkol a dohányzás

A május 31-i dohányzásmentes világnaphoz időzített tanulmány szerint a dohány termesztése, szárítása, valamint a cigaretta gyártása és elszívása szennyezi a légkört és erdőirtáshoz vezet. Magyarországon a legmagasabb a tüdőrák okozta halálesetek aránya az EU-ban. Mennyire veszélyes az anya dohányzása?

Oleg Chestnov, a WHO egyik igazgatója szerint a jelentéssel arra akartak rámutatni, hogy a dohányzás nem csupán egészségügyi, hanem az egész Földet sújtó problémát jelent. Más növényekhez képest a dohány termesztéséhez több trágyára és rovarirtóra van szükség. Erdőket irtanak ki, hogy termőterülethez jussanak, ám a dohánylevelek kiszárításához szükséges tüzelőt is rengeteg fa kivágásával kell előállítani.

Kapcsolódó anyagok:

Cigarettacsikkel a paraziták ellen

Cigaretta és környezetszennyezés

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás