A rovat kizárólagos támogatója

Egy új kormányrendelet szerint már három kategóriába sorolhatjuk a radioaktív hulladékokat, a szennyezett munkaruha például csak nagyon kis aktivitásúnak minősül, így könnyebben és olcsóbban tárolható.

Az eddigi kettő helyett most már három kategóriába sorolják Magyarországon a radioaktív hulladékokat: egy március 1-jén életbe lépett kormányrendelet szerint már külön lehet tárolni azokat a hulladékokat, amelyeknek radioaktivitása nagyon kicsi, így ezeket sokkal gazdaságosabban, elkülönítve lehet tárolni.

Korábban a radioaktív hulladékokat két csoportba sorolták: a nagy aktivitású hulladékok – így például a paksi atomerőmű kiégett fűtőkazettái – hőtermelését a tárolásnál figyelembe kell venni, így ezekben az esetekben sokkal körültekintőbben kell eljárni. A kis és közepes kategóriába tartozó hulladékoknál viszont ezt a tényezőt már nem kell figyelembe venni.

Az új szabályozás szerint nagyon kis aktivitásúnak minősülnek azok a hulladékok, amelyekben csak a 30 évnél rövidebb felezési idejű radioaktív izotópok koncentrációja haladja meg a felszabadítható radioaktív hulladékokra vonatkozó korlátokat. Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) szerint a nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékokat a jövőben gazdaságosabban lehet tárolni addig, amíg sugárvédelmi szempontból veszélytelenekké válnak.

A HVG.hu szerint a  legtöbb nagyon kis aktivitású radioaktív hulladék tényleg nagyon kis aktivitású: ide tartoznak a szennyezett munkaruhák, cipővédő fóliák vagy szerszámok. A nemzetközi tapasztalatok alapján a legtöbb ilyen hulladék a nukleáris létesítmények leszerelésekor keletkezik; olyan beton- és fémelemek tartoznak ide, amelyek a radioaktív közeggel érintkeznek, dekontaminálásuk és leszerelésük után radioaktivitásuk kis mértékben meghaladja a felszabadítható radioaktív hulladékokra vonatkozó követelményeket.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás