A rovat kizárólagos támogatója

A brazil Cerrado szavanna kb. Nyugat-Európa területű, és bolygónk egyik legváltozatosabb helye – az itt élő fajok 40 %-a sehol máshol nem található meg. Ezt a biológiai sokféleséget azonban éppen felzabálja a világ.

Nem közvetlenül az ott élő fajokat esszük meg, hanem az okozza a pusztulást, hogy évente közel egymillió hektárt tisztítanak meg – többnyire az erdők felégetésével – a szójatermesztők kedvéért. Ezt a szóját takarmánynak adják el a világ számos országába, csirkéket és disznókat etetnek meg vele.  A WWF természetvédő szervezet szerint ez a bolygónk egyik legveszélyeztetettebb ökoszisztémája.

Lesújtóak a legújabb adatok Földünk egészségéről
45 év alatt a gerinces fajok egyedeinek több mint felét sikerült eltüntetni – ez kétségtelenül a bölcs ember figyelemre méltó “teljesítménye”. A
WWF legfrissebb Élő Bolygó Indexe semmi kétséget nem hagy, mit is művelünk a Földdel. Az emberiség történetében sorsdöntő két év következik. 

Ebben a régióban a szóján kívül az Ausztráliában őshonos eukaliptusz is ipari méretekben termesztik, hogy a gyorsan növő fákból végül papírt gyártsanak.
 

Az ültetvényeket gyakran olyan területeken alakítják ki, ahol korábban helyi közösségek éltek, és csak hagyományos, sokkal kisebb léptékű gazdaságok működtek.Via index.

 

Úgy tűnik, az új brazil elnök egy igazi vadbarom

Úgy tűnik, az új brazil elnök egy igazi vadbarom

A minap Brazília elnökének megválasztott Jair Bolsonaro kampányban az Amazonas-medencét bárányhimlős gyerekhez hasonlította, amin a himlőfoltok az őslakosok rezervátumai. Ezeket az elnök bányászat céljára szeretné megnyitni, ami az útépítések és infrastrukturális beruházások miatt nemcsak erdőirtást jelentene, hanem azt is, hogy az őslakosokat gyakorlatilag elűznék a földjeikről.

Vasárnap Jair Bolsonaro megnyerte a brazil elnökválasztást, a világsajtó pedig azóta elemzi a politikus korábbi kijelentéseit, és hogy ezek alapján milyen ember is lehet a világ negyedik legnagyobb demokráciájának első embere, aki a korábbi politikai elit totális csődje után juthatott egy kétségbeesett állam élére.
A megszólalásai alapján pedig nem rajzolódik ki róla különösebben rózsás kép, sőt úgy tűnik, ez az ember egy igazi barom.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás