A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hvg.hu

Bontják a balatonszemesi kempinget Mészárosék, luxusszálloda és villapark épül. A jegyző szerint nem adásvétellel szerezték meg a Balaton egyik legnagyobb és legkeresettebb kempingjét. A tulajdonos idén került be a 100 leggazdagabb magyar közé.

Egy hete került a Konzum Nyrt. tulajdonába az eddig is Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Balatontourist, mely magán-, illetve önkormányzati tulajdonban lévő kempingeket üzemeltet. A 2018-as szezonban 10 balatoni kempinget és egy vendégházat működtető társaság az előzetes becslések szerint 1,715 milliárd forint bevételre számít. Az egyik legforgalmasabb és legnagyobb kemping a balatonszemesi Vadvirág, megy a 24.hu által kiszúrt önkormányzati jegyzőkönyv tanúsága szerint bezár, helyére Mészáros egyik üzlettársa, az idén a 100 leggazdagabb magyar közé avanzsáló (és rögtön a 26. helyne landoló) Jellinek Dániel cége, a Cape Town Real Estate Zrt. épít luxuslakóparkot és szállodát.

A kemping érdekes módon került a Cape Town tulajdonába: Kelemen Csilla balatonszemesi jegyző szerint azért nem az elővásárlási joggal rendelkező önrkományzaté lett a 17-18 hektáros terület, mert nem adásvétellel került új tulajdonosához. „A hitelező bankok tulajdonába került az ingatlan, a jelenlegi tulajdonos nem adásvétellel szerezte meg a tulajdonjogot, az elővásárlási jogot pedig csak akkor érvényesíthette volna az önkormányzat, ha adásvétel történik” olvasható a jegyzőkönyvben.

A 24.hu információja szerint a felszámolások során nem ismeretlen technikával élt a Cape Town; a Vadvirág kemping korábbi tulajdonosa a bedőlt egykori Jászai Gellért-érdekeltség, az SCD egyik leánya, a Wind-Center Leisure Kft. volt, mely 2012-ben felszámolás alá került. A felszámoló meghirdette a vagyont, vevő nem akadt rá (2015-ben 3 milliárd forint volt az irányár, később már 1,4 milliárdért lehetett volna vinni az ingatlant.)

Ilyen esetben a felszámoló feloszthatja a vagyont a hitelezők között, a legnagyobb hitelezők pedig a bankok voltak, és az ő követelésüket szerezte meg az Indotek-csoport tulajdonosa, Jellinek Dániel tavaly augusztusban alakult cége, a Cape Town. A Cape Town tulajdonosa idén szeptembertől a Dentholm Corporation – ez a Seychelle-szigeteki cég volt az, amelyik Mészáros Lőrinc érdekeltségének, a Zion Europe Kft.-nek segített a balatonakali kemping megvásárlásában.

Mészáros egyébként már dolgozott Szemesen; a Déli-part 2016 Konzorcium, vagyis az R-Kord Építőipari Kft., a V-Híd Zrt. és a Swietelsky Vasúttechnika Kft. hármasa a vasútvonalat újította fel, és a szemesi polgármester, Takács József a Hunyady-parkot ajánlotta fel a konzorciumnak kőrostáláshoz, betonőrléshez és betonkeveréshez. A parkot a Mészáros-féle V-Híd bérelte ki 16 hónapra, 2 milió forintért. A projektnek a 60-80 éves nyárfaliget esett áldozatául. A munkaterület közelében számos ház megrongálódott, a környező épületek értéke a töredékére csökkent. A kemping területén 2 szintes villaépület-sor és egy 160-180 szobás szálloda épül-írta a HVG.hu.

Balaton-parti NER kompatibilis fairtás

Balaton-parti NER kompatibilis fairtás

A fővárosiak számára már ismerős jelenségek kísérik a kormányközeli elit Balaton-parti térfoglalását és a térségbeli állami beruházásokat. Hiába keresnek válaszokat a lakosok, senki nem árulja el, miért vágnak ki fasorokat és erdőket.

A Balaton az új Budapest: társadalmi egyeztetés nélküli, tömeges fairtással induló beruházások sokasága zajlik a tó körül, jellemzően NER-közeli cégek kivitelezésében és gyakran kormány(fő)barát oligarchák érdekében. A projektek közös jellemzője – a zöldfelület elpusztításán túl – a hatósági és a civil kontroll teljes hiánya.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás