A rovat kizárólagos támogatója

A biológiai sokféleség drasztikus csökkenésének pusztító következményei lehetnek az emberiségre – figyelmeztet jelentésében az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

Az egyiptomi Sarm es-Sejkben zajlott ENSZ Biodiverzitási Konferencián kiadott dokumentum szerint az éghajlati változások talán később is visszafordíthatók, ám ha a fajok kipusztulnak, onnan már nincs vissza visszaút.

A jelentés szerint a fenntarthatatlan mezőgazdasági, állattenyésztési, erdészeti, halászati és vízi tenyésztési (akvakulturális) tevékenység, valamint az ipari, bányászati és urbanizációs folyamatok felmérhetetlen terhet rónak a biológiai sokféleségre és az ökoszisztéma egészségére.

   Íme egy térkép, melyen megnézheti, melyik országok (nem) élik majd túl a globális felmelegedést.

Vera Agostini, a FAO halászati és akvakulturális részlegének igazgatóhelyettese elmondta, hogy az ENSZ-szervezet meg akarja óvni a kihalástól a fenyegetett fajokat. Mint fogalmazott, az elkövetkező években a FAO párbeszédet kezdeményez a helyi közösségekkel és szakemberekkel az óceánokban, tavakban és tengerekben folytatott tevékenységek csökkentéséről. Emellett különböző eszközökkel mérni fogják, hogy a mezőgazdaság milyen hatással van a biológiai sokféleségre, és milyen mértékben függ attól.

A világszervezet Éghajlat-változási Kormányközi Testülete szintén nemrég adott közre egy jelentést, amely szerint az emberiségnek alig 10 éve maradt, arra, hogy csökkentse a légkörben a szén-dioxid mennyiségét. A klímaváltozás ráadásul a kihalási dominóeffektust is beindíthatja, amely végső soron a földi élet megsemmisüléséhez vezet.(MTI)
 

Hiába figyelmeztetnek a klímakutatók, a vesztünkbe rohanunk

Hiába figyelmeztetnek a klímakutatók, a vesztünkbe rohanunk

A globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokban való korlátozása érdekében 2030-ra 55 %-kal csökkenteni kell az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértékét a 2017-es szinthez képest – írja az ENSZ most bemutatott jelentése.

A 9. alkalommal, Párizsban kiadott tanulmány azt sürgeti, hogy az egyes országok tegyenek hatékonyabb intézkedéseket a kibocsátás csökkentése érdekében kitűzött nemzeti célok eléréséhez. A jelentés szerint háromévnyi stabilitás után 2017-ben rekordmértékben növekedett az üvegházhatású gázok kibocsátásának globális mértéke, és semmi nem utal a folyamat változására.

Kapcsolódó anyagok:

Lesújtóak a legújabb adatok Földünk egészségéről

Drámaian csökken a vizes területek nagysága világszerte

A tömeges fajkihalás ellen több védett területet!

Nehéz előre jelezni, mi vár az erdőssztyeppekre

A világ természetvédelmi területeinek harmadát veszélyezteti az ember

1,5 fokos globális felmelegedést még túlélne a fajok többsége

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás