A rovat kizárólagos támogatója

A francia meteorológiai szolgálat szerint az idei volt a legmelegebb év Franciaországban a rendszeres mérések múlt század eleji kezdete óta. Ausztriában is rekorder lett 2018.

Az előzetes éves jelentés szerint az éves átlaghőmérséklet mintegy 14 Celsius-fok volt, ami 1,4 fokkal haladja meg az 1981-2010 közötti átlagot – olvasható a Météo France közleményében. Ez az érték teszi 2018-at a legmelegebb évvé 1900 óta, amikor a meteorológiai mérések megkezdődtek. A korábbi rekorder 2014 volt 1,2 fokos különbséggel, még korábban 2011, 1,1 fokkal.

A példátlan meleg már az év első hónapjában elkezdődött, a idei volt a legenyhébb január, amelyet hideg február és majdnem normális március követett – részletezte a jelentés. Áprilistól kezdve "a hőmérsékleti értékek átlagosan a normális fölött maradtak", a nyár különösen meleg volt, a legkiemelkedőbb a 2003-as nyár rekordja óta. Az erős kánikula mintegy 15 ezer ember halálát okozta.

"Áprilistól decemberig kilenc egymást követő meleg hónapot élt meg az ország, ami példátlan 1900 óta" – olvasható a közleményben. A csapadékhelyzet kevésbé szélsőséges, a Földközi-tenger partvidéke és Korzika 30-60 százalékkal több esőt kapott az átlagnál. Nagy erejű viharok is sújtották a régiót, Aude megyében októberben az áradás 14 ember halálát okozta.  Ezzel szemben az ország északi és északkeleti határvidékén 10-20 százalékkal esett kevesebb csapadék, Elzászban, Lotaringiában és Franche-Comtéban ősszel a szárazság döntött rekordot. (MTI)

Az idei volt a legmelegebb esztendő Ausztriában is a meteorológiai feljegyzések 252 évvel ezelőtti kezdete óta.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás