A rovat kizárólagos támogatója

A globális klímaváltozás miatt még szélsőségesebb időjárásra, hőhullámokra, bozóttüzekre, viharokra és szárazságra kell felkészülni – figyelmeztetett Ausztrália vezető tudományos testülete, a CSIRO. Ez az egész bolygóra érvényes.

Ausztrália klímája és a kontinenst övező óceánok hőmérséklete 1910 óta egy Celsius-fokkal nőtt. „Adataink azt jelzik, hogy a globális trendeknek megfelelően Ausztrália klímája is tovább melegszik, a mérések kezdete óta feljegyzett tíz legmagasabb hőmérsékletű évből nyolc 2005 után következett be” – hangsúlyozta Helen Cleugh, a CSIRO klímatudományi központjának igazgatója a szervezet jelentésében.

Az igazgató szerint a felmelegedést a légkörbe jutó egyre több üvegházhatású gáz, köztük a szén-dioxid okozza, amely főként a fosszilis üzemanyagok és fűtőanyagok elégetéséből származik.

A CSIRO jelentése azt is kiemelte: Ausztrália déli részén az április és október közötti csapadékmennyiség az elmúlt húsz évből 17 év átlaga alá került. Az elmúlt 40 évben Tasmániában végzett mérések is igazolták, hogy a légkörbe jutó szén-dioxid mennyisége nő, és 2016 óta tartósan 400 ppm fölött van.

Az iparosodás kezdete, az 1750-es évek előtti állapotokhoz képest 46 százalékkal nőtt globálisan a légkörbe jutott szén-dioxid-mennyiség, ez az érték valószínűleg a legmagasabb az elmúlt kétmillió évben. (MTI)

Franciaországban is az idei volt a legmelegebb év
A francia meteorológiai szolgálat szerint az idei volt a legmelegebb év Franciaországban a rendszeres mérések múlt század eleji kezdete óta. Ausztriában is rekorder lett 2018.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás