Ürge-költőt tolláról? Az év emlőse az ürge 2015 programsorozat

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2015. március 27. - 2015. november 23.

Helyszín: országos programsorozat

Példa nélküli széles összefogás körvonalazódik az év emlőse, az ürge megmentése érdekében. A szakemberek bíznak benne, hogy még időben kongatják a vészharangot „a szegény kis ürge” és a hozzá kapcsolódó élőhelyek, illetve annak értékes állat- és növényfajai megőrzésére. A tudományos élet, a gyakorlati természetvédelem, az uniós anyagi források, az előadó-művészet és nem utolsósorban a költészet tolla, eszközkészlete áll most Petőfi Sándor „fürge pajkos ürgé”-jének szolgálatába.

Az ürge (Spermophilus citellus) világállománya, elsősorban élőhelyeinek pusztulása miatt, ijesztő mértékben fogy. A teljes elterjedési területét tekintve Magyarországon él a legjelentősebb ürgeállomány, úgy is mondhatjuk, hogy „ürge nagyhatalom” vagyunk. Ez a kiemelt státusz azonban óriási felelősséggel is jár, hiszen ha hazánkban nem tudjuk megóvni a fajt, akkor ezzel a teljes állomány is végveszélybe kerülhet. Ezek után nem meglepő, hogy 2012-ben az ürgét fokozottan védett fajjá minősítették hazánkban, melynek pénzben kifejezett értéke egyedenként 250 000 Ft.

A Földművelésügyi Minisztérium VADONLESŐ Programja a szakmai szervezetek támogatásával 2015. év emlősének jelölte az ürgét. Az év során várható több népszerűsítő, szemléletformáló, ismeretterjesztő rendezvény. Mivel Petőfi Sándor népszerű „Arany Lacinak” című verse óta nem született új ürgeköltemény, ezért megkerestünk számos kortárs költőt azzal, hogy gazdagítsák a magyar irodalmi palettát új, ürgéről szóló művekkel.

• Március 27-én a Magyar Természettudományi Múzeumban egy verses, zenés „Tavaszi ürge-költő” ünnepség indítja a programsorozatot. Az ünnepséget megnyitja dr. Korsós Zoltán a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója és dr. Rácz András, környezetügyért felelős helyettes államtitkár úr. Közreműködik Gryllus Vilmos, Galkó Balázs, Babiczky Tibor.

• Március végén országos ürgevers illusztrációs és esszéíró pályázat indul „Ürgefüttyök” címmel két korosztályban gyerekek számára a nemzetipark-igazgatóságok gondozásában.

• A Föld Napja (április 22.) hetén a tihanyi Levendula Házban hirdetjük meg az országos terepi ürgefelmérő programot, ahova már maguk az addigra téli álmukból felébredt ürgék is hivatalosak lesznek.

• A Magyar Tudomány Napja (2015. november 3.) keretében tudományos ürge-konferenciát rendezünk a faj megőrzési lehetőségeiről, ökológiai szerepéről a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

• A program zárásaként ünnepélyes „Ürge gála” lesz a Magyar Természettudományi Múzeumban november harmadik hetében, ahol az új ürgeversek, a gyerekek által írt, legjobban tartott „Ürgefüttyök” kerülnek színpadra Für Anikó, Rutkai Bori, Galkó Balázs, Kálloy Molnár Péter, Róka Szabolcs és Navratil Andrea tolmácsolásában.
• A legszebb vers illusztrációkból készült festmények pedig novembertől országos vándorkiállításra indulnak.

További információk:
Bakó Botond
Földművelésügyi Minisztérium
Természetmegőrzési Főosztály
Natura 2000 Osztály
1055 Budapest, Kossuth tér 11.
telefon: (06-1) 795-2426; 20/3670201
e-mail: zoltan.botond.bako@fm.gov.hu

www.facebook.com/vadonleso

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás