Hirdetés

Tegnap reggel óta kitartóan szántják be a kishantosi ökogazdaság tábláit a traktorok, német exportra termelt len, 40 centis őszi búza és gyönyörű őszi borsó is áldozatul esett a pusztításnak. „A szívem hasad meg” – mondta az Origónak a gazdaság egyik vezetője.

Ma is folytatták a kishantosi ökogazdaság tábláinak a beszántását a traktorok. A területre továbbra sem mehetnek be a a korábbi – földpályázatokon vesztes – bérlő, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Kft. munkatársai. Ács Sándorné, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője azt mondta, több mint 140 millió forint értékű az a bionövény-állomány, amelyet beszántanak.

„Elrohadt az egész, úgy ahogy van” – mondta a pályáztatás folyamatáról Bolye Ferenc, a kishantosi központ társügyvezetője, aki teljesen értelmetlennek tartotja a pusztítást, hiszen április 25-től kezdődnek azok a bírósági tárgyalások, amelyek eldönthetik, "ki van birtokon belül", és ez után a nyertesek legálisan is birtokba vehették volna a földeket, és learathatták volna azt, amit már elültettek. Ehhez képest a választások utáni hétfőn már majdnem kilőtték a traktorából.

Tegnap kitárcsázták azokat a drága tavaszi magokat is, amelyeket a kishantosi gazdák pénteken vetettek el. Német exportra termelt len, 40 centis őszi búza és gyönyörű őszi borsó is áldozatul esett a beszántásnak – sorolta Bolye Ferenc. „A szívem hasad meg, és a szombati látvány nagyon megviselt, még most is kicsit bénult vagyok. Egész nap küzdöttünk, 64 éves vagyok, erre nem számítottam” – mondta az Origónak ma reggel, mielőtt visszament volna a földekre. Bolye Ferenc szerint katasztrófával ér fel, hogy ezzel vége a biogazdálkodási és népfőiskolai programnak is, így kárba vész az a munkájuk is, amelyet a fiatalabb generációk nevelésébe fektettek. Bolye Ferenc az Origónak elmondta, felháborítónak tartják azt is, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet nem számolt el velük. „Csak az őszi munkánkkal húszmillió forintunk van benne” – mondta.

Bolye Ferenc nem tudta megmondani, hogy a pályázat nyertesei mivel készülnek bevetni a földeket, de azt mondta, hogy a jó időjárási körülmények miatt a kukorica és a napraforgó vetésének még lehet esélye. Szél Bernadett LMP-s kéviselő az Origónak korábban azt mondta, ha vegyszerezni kezdik a bio minősítéssel rendelkező területet, még nagyobb lesz a kár, mint a mostani 140 millió forint.
Folytatás az origo.hu-n >>>

 

A témával kapcsolatos cikkeink:

Tegnap reggel a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ ökológiai mintagazdaságát megszállták az NFA vitatott földbérleti pályázatának „nyertesei”. Területeit egy biztonsági cég emberei lezárták, és a fejlődő vetéseket – a rendőrség asszisztáló jelenléte mellett, az illetékes államtitkár egyetértő nyilatkozata kíséretében – megsemmisítették. Ez itt a vége a közjót és az azt szolgáló intézményeket védő állam mítoszának!  Kishantosi agresszió – a maffia nem tréfál, és állami védelmet élvez!

Eddig 100 milliós pusztítás és erődemonstráció Kishantoson

Riadó Kishantos! Likvidálják az ökogazdaságot

Magyar gyomorba magyar élelmiszert!

Miért, miért, miért? Milyen gazda, aki pusztít? Kishantos igazáért

Mentsük meg Kishantost

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás