A rovat kizárólagos támogatója
A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ közleménye

„Ismét az állam számára kedvező bírósági döntés született Kishantos ügyében” – adja hírül a Kormány közleménye. Arról nem szól a közlemény, hogy miért is kedvező az állam számára a nemzetközi hírű kishantosi ökológiai mintagazdaság megszüntetése, amikor a Nemzeti Vidékstratégia és a Nemzeti Földalapra vonatkozó törvény birtok-politikai Irányelvei kiemelten kezelik az állami földek környezetbarát földhasználatra és az oktatás céljára való hasznosítását?

Miért is kedvező az állam számára, ha az intenzív, vegyszeres gazdálkodást folytató 2900 hektáros Simon Kft kapja meg az ökológiai mintagazdaság 87 hektáros darabját? A június 5-én kihirdetett ítélet szerint ugyanis az a Simon-Hornok Réka kapott birtokvédelmet, aki a pályázati kiírás 1200 hektáros felső korlátjának megkerülésében segítette a 2900 hektáros Simon Kft-t. A Simon Kft. telephelyéről indultak a gépek az április 12-i pokoli pusztításra – melynek során 407 hektár több, mint 130 millió Ft értékű növényállományát semmisítették meg. Utoljára talán a középkori török hadak végeztek ilyen pusztítást. Felfoghatatlan barbárság.

Azt is írja a VM közlemény, hogy „A Vidékfejlesztési Minisztérium jogi álláspontjával összhangban lévő ítéletről számolhatunk be.” Az „összhang” annak köszönhető, hogy bár az NFA nem volt peres fél, de az NFA ügyvédei „beavatkozóként” megjelentek a tárgyaláson, és bediktálták, hogy milyen ítéletnek kell születni. És láss csodát… pont olyan ítélet született – annak ellenére, hogy ugyanezen a bíróságon április 25-án már született két homlokegyenest ellentétes ítélet a kishantosi birtokvédelmi ügyekben. Igaz, hogy azokon a tárgyalásokon nem voltak ott az NFA ügyvédei…

A miniszteri meghallgatáson ismételten valótlanságok hangzottak el – pedig jogerős bírósági ítéletek ettől eltiltották a minisztériumot:

A Kishantos elleni hadjárat másik eleme a lejáratás

A Fővárosi Bíróság május 19-én kihirdetett első fokú ítélete elmarasztalta a Vidékfejlesztési Minisztériumot Dr. Szabó Csaba, és Dr. Bitay Márton Kishantosra vonatkozó valótlan állításai miatt, melyekkel megsértették a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ jó hírnevét. A bíróság eltiltotta a minisztériumot a további jogsértéstől.
Ennek ellenére Dr Bitay Márton folytatja az ámokfutást, mintha az élete múlna azon, hogy Kishantost tönkretegye, lejárassa. Most a „közhasznúság” téma került a lejárató kampány középpontjába. A Pesti Srácok pedig segítségére sietett, pontosabban ugyanaz a Szarvas Szilveszter nevű újságíró, aki 2012-ben azt az elhíresült interjút készítette, mely miatt Budai Gyula államtitkárnak az elsőfokú ítélet szerint 800.000 Ft-ot kell fizetnie Ács Sándornénak jó hírneve megsértése miatt, és nyilvánosan bocsánatot kérnie valótlan állításaiért. Szarvas Szilveszter tehát a lejárató cikkek utolérhetetlen specialistája.

Dr. Bitay Márton most azt a látszatot kelti, mintha valami nem lenne rendben Kishantos közhasznúságával. Szarvas Szilveszter pedig ügyesen forgatja a szavakat, és kihagyja a lényeget – máris kész a gyanú.
Ezúton tudatjuk hát a közvéleménnyel, hogy Kishantos közhasznúságával minden rendben van. A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft. ökológiai mintagazdaságot működtetett – amíg el nem vették a földjeit. A gazdaság jövedelme után társasági adót fizetett. Kishantos ugyanakkor bejegyzett felnőttoktatási szervezet is. A felnőttoktatás közhasznú tevékenység, erre utal a nevében a közhasznú szó. A kedvezményekkel járó közhasznú besorolást Kishantos nem vette igénybe. Az oktatást, tanácsadást, bemutatást Kishantos ingyenesen végzi, ezért a közhasznú tevékenységből bevétele nincs. Kishantos tehát nem elvesz, hanem ad. Ezért kell most bűnhődnie…

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás