Hirdetés
greenfo/MTI

Fazekas Sándor tárcavezető ma bemutatta a Földművelésügyi minisztérium irányításában résztvevőket, az államtitkári posztra jelölteket. A lecsökkent környezetügyet V. Németh Zsolt irányítja. Kósa megerősítette, hogy minisztérium egész szervezete Debrecenbe költözik.

Nagy István parlamenti államtitkárként és a miniszter helyettesítőjeként (miniszterhelyettesként) segíti a továbbiakban a Földművelésügyi Minisztérium munkáját. Simon Attila István lesz a közigazgatási államtitkár. Czerván György az agrárgazdasági területért felel. Bitay Márton Örshöz az állami földek tartoznak majd. V. Németh Zsolt a környezetügyet, az agrárfejlesztést és a hungarikumokkal összefüggő területet kapta. Zsigó Róbert pedig az élelmiszerlánc-felügyeletért tartozik majd felelősséggel, mint államtitkár.

A földművelésügyi miniszter az elmúlt kormányzati ciklusban a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) – amely tárcát szintén ő vezette – tevékenységét sikeresnek értékelte, mert az ágazatban nőtt a termelés, a foglalkoztatottság és az export is, de az agrárium valamennyi mutatója javult – közölte. Fazekas Sándor beszélt arról is, hogy a tárca portfóliója döntően a jövőben is megmarad. A változások nem túl nagyok – tette hozzá- írta az MTI. Valahogy a miniszter megfeletkezett arról, hogy a vízügyet már elvitték a belügybe, a hulladékgazdálkodás a fejlesztési tárcához kerül, a komplett – és sok pénzt jelentő – vidékfejlesztést bekebelezte Lázár jános.

Az FM kiemelt célkitűzése továbbra is az, hogy az értékeket megőrizve a jövőben is jó minőségű egészséges élelmiszer kerüljön a magyar emberek asztalára, és a magyar mezőgazdaság tovább erősödjön. A miniszter az államtitkárjelöltek bemutatásakor a laudációban többek között elmondta:
Nagy István parlamenti államtitkár és miniszterhelyettes lesz, aki tapasztalt önkormányzati szakértő és az elmúlt években személy szerint együtt dolgozott vele a magyar föld védelmében.
Czerván György korábban és most is az agrárgazdaságért felel, felkészült szakember.
V. Németh Zsolt, a környezetügyért, az agrárfejlesztésért és a hungarikumokért felelős államtitkár lesz, komoly szaktudással rendelkező állami vezető. A korábbi vidékfejlesztési területen végzett munkája is ezt bizonyítja.
Bitay Márton Örshöz, az állami földügyek tartoznak
majd, fiatalos lendületével bizonyította, hogy a földügyekben át lehet térni egy másfajta megközelítésre, ami egy másfajta hasznosítást jelenthet, mint korábban.
 

Zsigó Róbert, az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkárként érkezik a tárcához. Ez a terület minden magyar ember számára fontos. De kommunikációs szempontból is tudja majd a tárca hasznosítani Zsigó Róbertnek azokat a képességeit, amiket munkája során a Fidesz képviselőcsoportjában már megmutatott.
Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának életrajza:  Zsigó Róbert 1967. november 10-én született Bácsalmáson.
1985-ben Baján tett cukrász szakmunkásvizsgát, 2005-ben a Pécsi Tudományegyetemen főiskolai karán személyügyi szervező szakon végzett.
1998-ig a bácsalmási áfész cukrászüzemében dolgozott.
1998 óta a Fidesz országgyűlési képviselője, 2013 óta a párt szóvivője. 2001-2003 között a párt Bács-Kiskun megyei elnöke, 2003-tól bajai elnöke.
2010 óta Baja polgármestere.

Simon Attila István a közigazgatási területet vezeti majd államtitkárként. Az elmúlt kormányzati ciklusban már ő is a vidékfejlesztési tárcánál dogozott, mint helyettes államtitkár a jog- és törvényalkotási területen. Ezeket a tapasztalatait a továbbiakban is jól hasznosíthatja.

Táttér az indextől:
 


  • Bitay Márton Örs: Ő a legfiatalabb államtitkár, 1980-ban született. A Corvinuson politikai szakértőként végzett, Szegeden jogi diplomatát szerzett. Politikai pályafutását titkárként kezdte a parlamenti Fidesz-frakcióban. 2012 óta van a vidékfejlesztési tárcánál, előtte kabinetfőnök volt, és két évet eltöltött a belügyminisztériumnál is. Az ő feladata volt Kishantos tönkretételét, na meg a gyanús földbérleti pályázatokat védeni a parlamentben a feldühödött LMP-sekkel szemben.

  • Czerván György
    : Maradt, ahol az elmúlt négy évben volt: agrárgazdaságért felelős államtitkár. A végzettsége is agrárközgazdász. Mielőtt 2010-ben államtitkár lett volna, 20 éven át volt Tápiószentmárton alpolgármestere. 1998 óta fideszes képviselő. Maga is őstermelő, és termőföld-bérbeadással is foglalkozik a vagyonnyilatkozata szerint.

  • Nagy István
    : Mosonmagyaróvár agrármérnök végzettségű polgármestere, a parlamentben most kezdte a második ciklusát. Hivatásos vadász, aranykalászos méhészgazda, most épp egy 100 családos méhészet tulajdonosa. Eszperantóból nyelvvizsgázott.

  • V. Németh Zsolt
    : A helyükön maradt államtitkárok közé tartozik ő is. Humán szervező és földmérő üzemmérnök, a vasvári MDF egyik alapítója, aki 1998-ban még MDF-es színekben jutott be a parlamentbe. Népi hangszereket gyűjt, ő a vasvári Kármentő népzenei együttes nagybőgőse.

  • Zsigó Róbert
    : „Snájdig, erőteljes, bátor és okos” – sorolta Zsigó kvalitásait Orbán Viktor, amikor a választási kampány finisében Bajára utazott besegíteni a város polgármesterének. A Fidesz-szóvivő Zsigóra ráfért a dicséret, mert a presztízsének nem tett jót, hogy kiderült, a legjobban kereső parlamenti képviselők felső 10 százalékába tartozó politikus jól meghajtotta hivatali Škodáját az előző három évben: négyszer kerülte meg a Földet Baja pénzén. A Fidesz-frakció névsorának végéről Zsigónak, az egykori cukrásznak egyenes útja volt az államtitkári székig, korábban nem dolgozott az államigazgatásban.

  • Simon Attila István
    : Eddig a jogi, igazgatási és agrárszakképzési ügyekért felelős helyettes államtitkár volt. Ügyvéd és politológus, jogászkodott korábban a Fidesz-frakciónak, a Magyar Rádió Közalapítvány Kuratóriuma Elnökségének tagja volt.

Akik leköszöntek: 
Fazekas Sándor megköszönte a tárcától távozó, leköszönt államtitkárok – Budai Gyula parlamenti, Kardeván Endre élelmiszerlánc-biztonsági, Illés Zoltán környezetügyi és Poprády Géza közigazgatási – munkáját.

   Debrecenbe kéne menni, pulyka-kakast kéne venni!

A földművelésügyi minisztérium teljes szervezete Debrecenbe költözik – derült ki Fazekas Sándor tárcavezető és Kósa Lajos mai egyeztetésén, amiről a debreceni polgármester sajtótájékoztatón számolt be a cívisvárosban.  A minisztérium elhelyezésével összefüggésben Fazekas Sándor felvetette, hogy szívesen látná tárcáját az agráregyetem területén – tolmácsolta Kósa Lajos megjegyezve, hogy ezt a verziót is megvizsgálják.

Debrecen polgármestere bejelentette: Papp Lászlót, a város gazdasági stratégiai kérdésekben illetékes alpolgármesterét bízta meg a földművelésügyi minisztérium Debrecenbe költöztetésével kapcsolatos munkák koordinálásával.  A miniszter javaslata mellett több lehetséges elhelyezési lehetőséget is megvizsgálnak – jelezte Kósa Lajos elsőként említve a régi városháza melletti Tisza palotát, amely a MÁV használatában lévő állami tulajdon, s kiürül, ha elkészül a vasútállomás melletti intermodális központ.
Ugyancsak alkalmas lehet a tárca elhelyezésére a Tisza palota mögötti téren jelenleg üresen álló volt ÁNTSZ-székház, s mindkettőhöz kapcsolódik majd a Dósa nádor tér alatt létesítendő mélygarázs – magyarázta a polgármester megjegyezve, hogy a közelben lévő volt megyei könyvtári épületet pedig protokolláris célokra használhatnák.

Amennyiben új épületben gondolkodnak, az egyetemi agrárcampus mellett több belvárosi fejlesztésre váró rész, így az Aranybika szálló mögötti terület, a nyugati kiskörút menti területek, vagy a belvárosi Csapó utcai térség is számításba jöhet – sorolta Kósa Lajos.
A polgármester emlékeztetett rá, hogy a Nagyerdei Stadiont 15 hónap alatt építették fel, így időbeli akadálya bizonyosan nem lesz a minisztérium debreceni költözésének.
Kósa Lajos megismételte korábbi véleményét, miszerint nem csak Debrecen, de az ország számára is előnyös lesz a kormányzati decentralizáció. A városban mindenképpen foglalkoztatás-bővülést eredményez a tárca debreceni működése, de azoknak a családoknak is "első osztályú lehetőségeket tudunk biztosítani", akik a tárcával együtt Budapestről Debrecenbe költöznek – jelezte Kósa Lajos megemlítve a nemzetközi érettségi lehetőségét, a kéttannyelvű általános- és középiskolákat, illetve az egyetem adta lehetőségeket.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás