A rovat kizárólagos támogatója

Az elmúlt 25 év messze legnagyobb korrupciós lehetősége. Sumákban írták alá ma az oroszokkal a paksi bővítés 3 megvalósítási szerződését. Aláírók: a Lázár Jánoshoz tartozó MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. és az orosz Joint-Stock Company Nizhny Novgorod Engineering Company Atomenergoproekt. Mivel a Pakson létesítendő 2 új, egyenként 1200 megawattos atomerőművi blokkra vonatkozó megállapodást nem a 2 állam kötötte, ezért a szerződés részleteit – a magánjogra hivatkozva – nem hozzák nyilvánosságra.

Rendkívüli jelentőségű szerződéseket írtak alá intenzív, öt hónapos tárgyalásokat követően ma reggel a paksi erőmű bővítéséről – mondta Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos a mai budapesti kormányszóvivői tájékoztatón. Ismertetése szerint három szerződésről van szó, az első úgynevezett EPC-szerződés az erőmű tervezésének részleteit tisztázza, a következő 12 év feladatait rögzíti. A második üzemeltetési-karbantartási szerződés, a harmadik üzemanyag szerződés.
A kormánybiztos hangsúlyozta, hogy az erőmű magyar tulajdonban marad, a teljes, 12,5 milliárd eurós keretbe a beruházás minden körülmények között belefér. A finanszírozáshoz 10 milliárd euróval járul hozzá az orosz fél, a magyar kormány része 2,5 milliárd euró. A kormánybiztos kifejtette, hogy a 12,5 milliárd eurós összeg kellő tartalékot tartalmaz, így abból valóban felépülhet a két új blokk. Arra a kérdésre pedig, hogy nem jár-e úgy az atomerőmű építése, mint a Déli Áramlat gázvezeték – vagyis hogy eláll tőle az orosz fél – a kormánybiztos azt válaszolta, hogy többször rákérdeztek és a szükséges összeg rendelkezésre áll. Ezen túlmenően is számos biztosítékot építettek be a szerződésbe.

A kettő, egyenként 1200 megawatt teljesítményű blokk 3. generációs nyomott vizes reaktorokat tartalmaz. Jelenleg a világon épülő atomerőművek 80 százaléka ilyen és ez a technológia határozza meg az atomenergetikát 60-80 évre – ismertette a technikai részleteket Aszódi Attila. A most aláírt megállapodások alapján januártól elkezdődhet az orosz tervek magyar adaptációja. Az építés 2018-ban indulhat, majd az első blokk 2025-ben, a második pedig egy évvel később indulhat. Az első fűtőanyag töltet költsége része a beruházásnak. A szerződések szerint a reaktor-szigetet az orosz fél készíti, de a beruházás értékének 40 százalékát külső cégek végzik. Ezek részvételére az uniós közbeszerzési szabályokat alkalmazzák.
Arra a kérdésre, hogy a finanszírozási konstrukció nem minősül-e tiltott állami támogatásnak, Aszódi Attila nemmel válaszolt. Mint az EU-ban minden hasonló méretű beruházást ezt is be kellett jelenteni az Európai Bizottságnak. Hivatalos válasz azonban onnan még nem érkezett – tette hozzá a kormánybiztos. A fizetési megállapodást pedig még annak megkötése előtt bemutatta Magyarország a bizottságnak. Az üzemanyag ellátásról pedig – szintén kötelező uniós előírás miatt – az Európai Ellátási Ügynökséggel egyeztettek – tette hozzá. Eddig az MTI híradása.
 

Paksi erőmű  kormányszóvivői tájékoztató: balról Kovács Zoltán kormányszóvivő, közép: Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos és jobbról Nagy Sándor, az MVM Paks II. Zrt. vezérigazgatója.Paksi erőmű kormányszóvivői tájékoztató: balról Kovács Zoltán kormányszóvivő, közép: Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos és jobbról Nagy Sándor, az MVM Paks II. Zrt. vezérigazgatója.

 

Íme az index mai cikke: 
 

Ismeretlenül is a leghatékonyabb, kellően megtérül majd

Kovács Zoltán kormányszóvivő annyit mondott még el, hogy szerinte ez a lehető leghatékonyabb energiaelőállítási befektetetés, pedig erről az állításról soha semmilyen számítást nem próbált a kormány bemutatni.  Aszódi Attila kormánybiztos szerint "kellő megtérülési ráta" lesz majd, és az új atomerőművünk nem hasonlítható össze a mostanában épülő hasonló erőművekkel, különösen nem a brit Hickley Point-tal, mert az magántőkéből finanszírozzák.  A szerződések az új blokkok tervezését, a szükséges anyagok és szolgáltatások beszerzését, az építkezés kivitelezését, az oroszok üzemeltetési és karbantartási támogatásával kapcsolatos feltételeket, valamint az üzemanyag-ellátás és a kiégett fűtőelemek kezelésének és tárolásának részleteit rögzítik. Az építkezésnél a Fidesz azt fogja átvinni, hogy ne legyen közbeszerzés, Aszódi kormánybiztos keddi sajtótájékoztatója szerint viszont lesznek közbeszerzések is valahol.
 

Az elmúlt 25 év messze legnagyobb korrupciós lehetősége

Korábban a Roszatom közölte, a berendezések 15 százalékát szállítja Oroszország, 30-40 százalékát a helyi beszállítók, 45-50 százalékát pedig a globális beszállítói kör.  Az Energiaklub és a Korrupciókutató Központ Budapest közös tanulmányában felhívták a figyelmet, a korrupciós kockázatok mindenképpenhozzátartoznak a beruházás megvalósításához. És már önmagában a Paks II-ről szóló magyar-orosz megállapodás lefolyásából és jellegéből is magas kockázatok adódnak, és a beszállítók szintjén is magas korrupcióval számolhatunk, fennáll a veszélye, hogy egy-egy cég jóval a piaci ár felett dolgozik majd.
 

Még olcsóbb is lesz

A teljes beruházás költsége a 12,5 milliárd eurót (durván 4 ezer millirád forintot) is elérheti. De Aszódi Attila kormánybiztos annyit mondott a beruházásról ma, hogy nemhogy lényegi költségtúllépés nem lesz, de ennél alacsonyabb áron fogják megvalósítani. De a tényleges szerződéses összeget nem árulhatja el.  Aszódi szerint az oroszok nehezedő gazdasági helyzetük ellenére tényleg odaadják az ígért hitelt, nagyon komolyan veszik ezt Putyinék, szóval biztosan ezen az áron adják majd a pénzt. "Többször explicit módon rákérdeztek" Aszódiék és "egyértelműen az volt a válasz, hogy nincs finanszírozási probléma", az oroszok most leállított Déli Áramlattal szemben biztosan fizetnek majd. Annyit mondott még, hogy a szerződésekben is "számtalan garancia" van erre. 
 

Még a megalapozó tanulmányokat, vagy a sóderbeszállítók kifizetéseit is titkosítanák

A Seszták Miklós, fejlesztési miniszter által jegyzett tervezet szerint egyébként Magyarország nemzetbiztonsági érdekeire hivatkozva megtagadható minden fővállalkozóhoz, alvállalkozóhoz, megrendelőhöz kötődő szerződésben szereplő adat, illetve megvalósíthatósági megállapodásokra vonatkozó szerződésben szereplő valamennyi adat kiadása.  Csak a bíróságok, hatóságok, és az arra feljogosított szervek kérhetnek ki majd adatokat. A döntést megalapozó adatokat ráadásul 15 évig titkosítják. Emellett a javaslat a mérnöki kamarán kívül működő mérnököket is odaengedné a bővítés tervezéséhez. A tervezett nulla átláthatóság dacára Kovács Zoltán szerint ugyanakkor a lehető legnagyobb átláthatósággal szeretnék végezni a projektet. 

Megkérdezték még Aszóditól, hogy mikor hozzák nyilvánosságra a szerződéseket, amire azt mondta, hogy pont ma keresett rá a Google-lal nyilvános atomerőmű szerződésekre. Nem talált egyet se. Ez megerősítette abban, hoyg az atomerőmű-építés üzleti titok kell, hogy maradjon mindkét félnek. 

Korrupcióra ítéltetett a paksi beruházás is

Korrupcióra ítéltetett a paksi beruházás is

Egy, a Paks II.-höz hasonlatos projekt hatalmas korrupciós kockázatoknak van kitéve. A méret, a technológia, Magyarország és a jelenlegi magyar-orosz szerződés is növelik az évszázad beruházásához köthető korrupciós veszélyeket, mutat rá az Energiaklub megbízásából készült tanulmány.

 

 

Kapcsolódó cikk:  Kovács Zoltán kormányszóvivő: Nem a kormány feladata, hogy számításokat végezzen

 

Kapcsolódó anyagok:

Paks II-nek egyedül a neve nem titkos

Paksi bővítés: teljes titoktartás

28.000 milliót tapsolnak el csak úgy Paksra

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás