Hirdetés

Akár még a választások előtt megszavaztatná a kormány a paksi atomerőmű bővítését, így alig két hete lesz az Országgyűlésnek, hogy elfogadja az erről szóló, Oroszországgal kötött nemzetközi szerződést. Pedig ez a kilencéves építéssel és az üzemidővel közel 70 évre is meghatározhatja az ország energiapolitikáját. Ezt a dokumentumot még senki sem látta a kabinet belső köreit leszámítva. Lehet itt Pakssal választást nyerni?

A megállapodást akkor hozzuk nyilvánosságra, ha végleges lesz a szöveg – tájékoztatta a Blikket a Kormányzati Információs Központ, de időpontot nem mondtak.  Bár még nem hívták össze az Országgyűlést, az szinte bizonyos, hogy jövő hétfőn ülésezik az idén először a parlament, és összesen két hetet dolgozik majd a választásokig, vagyis a tervek szerint február 13-a lesz az utolsó ülésnap. Ez azt jelenti, hogy a 10 milliárd eurós (3000 milliárd forint) orosz hitelből épülő beruházás szerződését addig el kell fogadni. Pedig a szakértő szerint az ilyen fajsúlyú ügyeket vaskos, több száz oldalas szerződésekben szokták szabályozni.

Az óriásberuházás a tervezettnél is drágább lehet

– Minden lehetséges esetet, problémát számba szoktak venni a felek az ehhez hasonló megállapodásokban, s igen terjedelmes dokumentumok születnek – mondta Lattmann Tamás nemzetközi jogász.  Kérdéses, a képviselők hogyan rágják át magukat az államközi szerződésen néhány nap alatt. A parlament szocialista alelnöke szerint nem lesz gond – legalábbis a kormánypárti többségnek.

– Rövidebb idő alatt is tudtak szavazni fontos kérdésekről. Volt, hogy a szavazás előtt pár órával kapták meg a törvényjavaslatot, mégis el tudták fogadni – mondta Ujhelyi István, aki szerint ez annak köszönhető, hogy a kormánypárti képviselők többsége csak szavazni jár a parlamentbe.  A takarékszövetkezetek államosítását például egy keddi napon nyújtották be a parlamentbe, csütörtök reggel pedig meg is szavazták a százmilliárd forintos nagyságrendű ügyletet.

Ám Gulyás Gergely (Fidesz) szerint nincs ok aggodalomra. Úgy vélte: a kormány olyan anyagot tesz le az asztalra, amit a nem atomszakértő képviselők is megértenek. Ennek ellenére az LMP szerint nincsenek meg az alapjai a szavazásnak.

– A parlament csak akkor szavaz felelősségteljesen, ha nemmel voksol, mert nem volt semmiféle vita a bővítésről – jelentette ki Szél Bernadett, az LMP társelnöke, aki két hete közérdekű adatigénylést nyújtott be, hogy megkapja az oroszokkal aláírt dokumentumokat – írta a Blikk.

 

Lehet itt Pakssal választást nyerni?

A Fideszben örülnének, ha Paks kampánytéma lenne – a kormánypártban ugyanis úgy vélik, szempontjukból igazából nem is veszélyes az ügy, senki sem mozgósít, de eltereli a közbeszédet más kérdésekről. Az MSZP-ben még gondolkodnak, hogy mennyire kezeljék hangsúlyosan, az Együtt-PM és az LMP biztos, sokat foglalkozik majd Pakssal. A felmérések alapján egyelőre mindenkinek igaza lehet még.

Nem csak a Fideszben fogták a fejüket Bencsik András azon ötletét hallva, hogy a Civil Összefogás Fórum a következő békemenetét a paksi bővítés jegyében kellene megrendezni. Miután a Demokrata (egykori kommunista/nem kommunista) főszerkesztőjének írása megjelent, Gulyás Gergely a Fidesz képviselője az InfoRádióban mondta ki, hogy „Bencsiknél valószínűleg elgurult a gyógyszer”, a CÖF vezetője, Csizmadia László pedig egy szerdai sajtótájékoztatón beszélt arról: természetesen a kormány támogatására, de nem a paksi bővítés megvédésére fognak menetelni március végén. Információink szerint Bencsik ötlete egy, a CÖF vezetésén belül is zajló rivalizálást jelezhet (volt már ilyen, amikor Széles Gábor keveredett nyilvános vitába a többi szervezővel), és a Demokrata főszerkesztője ezúttal elsőként akart a nyilvánosság elé állni valami „nagy ötlettel”. RÉSZLETEK A HVG.HU-n >>>

Kapcsolódó anyagok:

Munkát, atomot?

Fidesz – MSZP nagykoalíciós atommutyi

Orbán minden magyar emberen átgázolt

Ne engedjük elpaksolni a jövőnket!

Katasztrófaszerződés. Victor András a paksi ütközőzónáról

Reálisan nem éri meg a paksi bővítés

Mire mentek a paksi média közpénzek?

PAKS 2 – Mégis kinek az érdeke?

Tizenegy NEM a méregdrága paksi bővítésre

Az atomüzlet ára

Munkát, atomot?

Orbán minden magyar emberen átgázolt

Ideiglenesen hazánkban állomásozó paksi hitel milliárdok

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás