Hirdetés

A Balaton vizének szintje most 25 centiméterrel alacsonyabb, mint tavaly ilyenkor, és 45 centiméterrel kevesebb, mint tavalyelőtt ilyenkor. Vajon elegendő lesz-e ez a mennyiség a várható vízpótlási viták megelőzésére?

A Sió-zsilip üzembehelyezésével (1863. október 25-én) megszűnt a Balaton természetes vízjárása, mesterségesen szabályozott vízállású tó lett belőle. Azóta a "természet" helyett az "ember" határozza meg, hogy mennyi víz legyen a Balatonban. Kérdés, hogy az ember jobban el tudja-e látni a szabályozás feladatát, mint a természet.

Rögtön rosszul kezdődött, mert Keszthely városa már 1866-ban folyamodvánnyal fordult a Helytartótanácshoz a Balaton rendkívül alacsony vízállása miatt, és a siófoki zsilip lezárását kérelmezte. A folytatást is a "csukják be / nyissák ki" viták jellemezték.
A Tanácsköztársaság alatt például a Sió medrének és zsilipjének bővítését vették tervbe a hajózhatóság érdekében, és azért is, hogy többé ne lehessen olyan árvíz, mint 1916-ban. (1916 áprilisában 150 centiméteres maximumot mértek, ami 20 centiméterrel több, mint a 2010 decemberi maximum.)

A legutolsó nagy vita a 2000-es évtized elején volt, mikor nagyon alacsony szintre csökkent a Balaton vize (2003 októberében 23 centiméter volt). A vitát főként a vízszint érdekében tervezett mentő intézkedések váltották ki, mert a Rába, sőt a Dráva vizének Balatonba terelését döntéshozó pozícióban lévő emberek komolyan fontolgatták. Vita arról is folyt, hogy az aszály vagy a nyitott zsilip miatt fogyott ki a víz a Balatonból.

Miután a zsilipet Persányi Miklós miniszter hegesztőpisztollyal lezárta, a természet hamar rendet csinált, egy év alatt a "szabályozási szintre" emelte a Balatont. Az aszály kontra zsilip vitát – bár rengeteg tanulmány született a kérdésben – azóta se sikerült lezárni.
Most újabb vita van kibontakozóban, mert 2011-ben szinte egész évben nyitva volt a siófoki zsilip. 2011 decemberében már csak 70 centiméter volt a Balaton, egy év alatt a nyitott zsilipen a tó vizének egyharmada folyt ki a Sióba.

A zsilipkezelők nem tudhatják előre, hogy néhány hónap múlva mennyi eső esik majd. Tavaly engedtek az utóbbi években létesült parti ingatlanok tulajdonosainak, akik a "szabályozási szintre" csökkentést szorgalmazták. Nem gondolták, hogy az idei év aszályt hoz. Ha a nyár is aszályos lesz, újra a 2003-as év vitái várhatók.

Érdeklődő állampolgár számára a probléma elfogulatlan megítélése nehezebb lesz idén mint 2003-ban, mert éppen most szüntetik meg a hidrológia illetékes magyar intézményét, a Vitukit. Pedig már 120 éve gyűjti és teszi közzé a magyar vizek, köztük a Balaton vízszintadatait. (Adatok nyilván lesznek ezután is, de lehet-e majd bízni bennük?)

Balaton vízszint változásBalaton vízszint

Az ábra még a Vituki hydroinfo.hu honlapjának adatai alapján készült. Különösebb előképzettség nélkül is megállapítható, idén Medárdnak sok esőt kell hoznia, hogy a Balaton teljesíthesse az ember által előírt szabályozási szintet.

Kapcsolódó anyagok:

Változik a Balaton viselkedése

Szemléletváltás kell a Balatonnál

Szabályozási minimum alatt a Balaton szintje

Ezentúl titokban jön az árvíz

Elszáll a hajó – a VITUKI végnapjai

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás